В указі Президента РФ вперше фігурує згадка про воєнний час

3 березня Путін підписав указ, в якому йдеться про те, що після зриву державного оборонзамовлення у компаніях впроваджується зовнішнє управління. Найголовніше, що ці заходи мають намір впровадити у воєнний час. 

Документ офіційно оприлюднено після закритої зустрічі Ради безпеки Росії. На ній було запропоновано скликати робочу групу, яка буде вирішувати екстрені питання компаній, що працюють на державну оборонну промисловість. Діяльність цієї групи відбуватиметься в межах колегії Військово-промислової комісії РФ. 

Росія готується ввести воєнний стан?

Головний сигнал цього указу полягає в тому, що Путін вперше з 24 лютого 2022 року посилається “воєнний стан”, який до сих пір не оголошено на російських територіях. Його ввели лише на окупованих територіях в жовтні 2022 року. Цими районами стали окремі території Херсонської, Запорізької, Луганської і Донецької областей. 

Таке нововведення може означати одне з двох:

  • На окупованих територіях планують створити підприємства, що працюватимуть на оборону країни.
  • Держава готується до того, що військові дії проходитимуть на її території.

Перший варіант мало ймовірний, бо такі підприємства завжди розташовують глибоко в тилу, інакше вони стануть занадто вразливими цілями для противника. 

Підготовка почалась

Ще одним признаком того, що РФ готується до введення воєнного стану, служить запровадження наприкінці минулого року кримінальної відповідальності строком до 10 років для осіб за порушення державних контрактів в межах державного оборонзамовлення. 

“Все іде за планом” більш і більш невпевнено.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *