В Україні вже планують майбутні вибори

За законом вже восени 2023 року в Україні повинні відбутися наступні вибори. Але знову ж таки за законом їх не можна проводити під час воєнного стану в країні. Проте, юристи кажуть, що існує кілька варіантів для того, щоб провести їх навіть за умови, що війна до того ще не скінчиться. 

Кого обиратимуть

Найближчим часом повинні проводити такі вибори:

  • Жовтень 2023 рік – парламентські вибори;
  • Весна 2024 – президентські вибори.

В такій послідовності багато спеціалістів вбачають проблему, адже проводити окремо ці вибори дуже витратно для країни. Раціональніше вдвічі зменшити витрати, провівши їх одночасно.

Інтриги додає той факт, що з самого початку каденції нинішній Президент України Зеленський кілька разів зазначав: він буде при владі лише один раз, більше свою кандидатуру він не висуватиме.

Що каже закон

Під час воєнного стану Конституція України забороняє проведення виборів. Щоб вони відбулися, необхідно скасувати цей стан хоча б тимчасово. Зробити це майже неможливо: після скасування з країни можуть масово виїхати чоловіки призовного віку, якими планують поповнювати резервні сили ЗСУ.

Кому не дадуть права волевиявлення

Реалісти зазначають, що після закінчення війни повинно пройти принаймі півмісяця, але і це занадто швидко для нормальної організації виборів.

Тим часом у Верховній Раді вже почалась робота над змінами виборчого законодавства. Буде визначено регіони, де виборчий процесс провести неможливо. Виборчий мораторій планують встановити на таких українських територіях:

  • Донецька область;
  • Луганська область;
  • Крим.

Наразі розглядають можливість такого мораторію до 2030 року. 

Безпрецедентний випадок

Одним з найбільших викликів буде актуалізація Реєстру виборців, оскільки існує кілька проблем:

  • мільйони громадян, які переїхали в межах країни, але не зареєструвалися за місцем перебування;
  • українці, що знаходяться за кордоном.

Обладнати для останніх потрібну кількість дільниць – важко і дуже дорого. Ще навіть в 2019 році це викликало труднощі, а зараз масштаби зовсім інші.

Рятівний інтернет

Ще один варіант – голосування через застосунок ДІЯ. Це змогло б зменшити витрати та залучити всіх громадян України за кордоном. Проте, така система викликає питання щодо законності і вразливості для хакерських атак. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *