В Україні не можуть запустити вже побудовані вітроелектростанції

Питання генерації електроенергії стало одним з критичних для виживання і утримання економіки за останній рік. Щоб забезпечити свої потреби, прямо під час війни будували вітроелектростанції (ВЕС). На це були витрачені неабиякі державні кошти. Проте, запустити в експлуатацію ці обʼєкти не можуть. 

Вирішення глобальної проблеми

Прогрес в цьому напрямку є. Так, за минулий рік активно займалися такими обʼєктами:

  • вітроелектростанція в Миколаївській області – будівництво завершено;
  • вітроелектростанції в Одеській області – стадія завершення будівництва;
  • вітроелектростанція у Львівській області – етап активного будівництва.

Лише Миколаївська ВЕС може виробляти електроенергію потужністю 82,5 МВт. Після введення в експлуатацію всіх запланованих станцій це становило б відчутний відсоток від загальних потреб цих регіонів.

Кінець енергетичного терору

Такі обʼєкти надважливі на фоні ракетного терору, який намагається чинити Росія. Введення ВЕС в експлуатацію у 2022 році було повʼязано з високим ризиком атак, проте, все відбулося професійно і вдало. 

Політика цієї галузі зараз спрямована на децентралізацію, що дозволило б українській енергосистемі працювати стало і без перерв навіть за умови нових локальних атак. Планується значний перехід на “зелену” систему генерації електроенергії на рівні держави, як розповів Президент Зеленський.

Палки в колеса

Незважаючи на те, що кошти витрачено і обʼєкти вже готові до роботи або будуть готові перед наступним критичним опалювальним сезоном, працювати вони не зможуть. На перешкоді стоїть відсутність законодавчої бази, яку треба створити. Чому саме і хто “проморгав” цю необхідність – цікаве питання для можновладців.

Головна проблема – те, що технічні умови на приєднання до загальної енергомережі та договір на постачання за “зеленим тарифом” не подовжені. 

Терміново розробити законодавчі норми та подовжити ТУ і договір, надавши тим самим інвесторам мотивацію до закінчення будування – завдання, виконання якого покаже, чи дійсно український уряд діє в інтересах свого народу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *