В ЄС вже не йдемо?

Президент ухвалив закон, який детально прописує процедуру обрання Головного судді Конституційного Суду (КСУ). До 20 грудня проект закону був на розгляданні, а 20 на сайті ВР статус змінився, законопроект підписано. В чому ж проблема?

Як тепер буде процедура

Основні зміни стосуються ДГЕ – дорадчої групи експертів, тобто группи для відбору кандидатів на посаду Головного судді України. В законопроекті, який ухвалив Зеленський, до складу ДГУ входять:

  • три експерти, яких призначають Президент, Верховна Рада і Зʼїзд Суддів;
  • три незалежні експерти.

Співвідношення тих осіб, які знаходяться під безпосереднім впливом влади, і тих, які є незалежними, наразі 50:50.

Важливі критерії відбору

Відбір кандидатів відбувається у кілька послідовних етапів. Висновки по двом першим пунктам дають виключно незалежні експерти. 

Члени ДГУ оцінюють кандидатів за такими критеріями: 

  • Високі моральні якості. Є два види оцінок – “відповідає” і “не відповідає”. Щоб пройти на наступний етап, треба отримати мінімум 4 оцінки “відповідає”.
  • Професійна компетенція. Градація від “найбільше відповідає” до “не відповідає”. 
  • Експерти від ВР, Президента та Зʼїзду суддів дають оцінки з компетентності серед тих кандидатів, які пройшли попередній етап. 

Тобто претендент може бути відсіяний не лише за недостатню професійну компетентність, а й за морально-етичні риси.

В чому проблема

Здається, процедура прозора і зрозуміла. Проте, закон викликав неабиякий шум. Чому ж?Проблема полягає в тому, що співвідношення незалежних і “залежних” експертів ДГУ складає саме 50:50. Це може викликати зсув балансу у бік зацікавленої української сторони. Венеціанська комісія – дорадчий орган Ради Європи з питань конституційного права – ще на етапі опрацювання законопроекту звернула увагу України на те, що перевага незалежних експертів хоча б на 1 персону може вирівняти ризиковане співвідношення і унеможливити політизований вплив. Сталося це після того, як громадянські активісти почали бити на сполох. 

Проте рекомендації не змусили українську сторону переглянути законопроект, Президент ухвалив його. Але саме цей закон є важливим для членства в ЄС, щоб забезпечити зверхність права. Про це чудово відомо українській владі. Чим викликаний такий крок, поки що пояснити не вдається, але зрозуміло, що причини мусять бути надвагомі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *