Газ – не для нас?

Енергетичний шантаж став одним з головних козирів, який Росія використовувала для маніпуляцій Заходом. Проте перед Новим 2023 Роком вперше з 24 лютого 2022 року ціна на газ у Європі знизилась до мінімуму. Чи можна це вважати позитивним моментом?

Напередодні війни ціна газу на TTF становила 79,9 євро за мегават-годину. З початком війни цей показник підскочив більш, ніж в 1,5 рази і досягнув 128 євро. Найдорожчі значення фіксували навіть не в опалювальний сезон, а в серпні, тоді вони сягнули 350 євро.

Проте 28 грудня ціна на торгах була нижчою 76,7 євро, що стало рекордно низьким показником з минулої зими.

Ось основні причини такого зниження:

  • стабільна ситуація на фронті в Україні;
  • тепла погода в Європі;
  • швидкість, з якою європейські країни відреагували на зміни енергетичного ринку, налагодження нових поставників і т.д.

Не варто розраховувати на те, що така тенденція збережеться на весь опалювальний сезон 2022-2023 року. По-перше, на європейців чекає ще кілька місяців зими, а по-друге, це дуже залежить від того, що відбувається на Півдні і Сході України.

З однієї сторони, трейдери кажуть, що кризис може дати знати про себе наступної зими, але з другої сторони, зауважують, що попит на традиційні джерела енергії зменшується з кожним місяцем.

Що буде з енергоносіями в Україні

Для опалювального сезону країні потрібно імпортувати 2 млрд метрів кубічних газу. На початок опалювального сезону в сховищах вже було накопичено біля 14 млрд метрів кубічних, що дає змогу робити оптимістичний прогноз.

Менше оптимізму щодо цін на електроносії. До кінця березня 2023 року ціни зафіксовано на рівні початку війни, але після цього періоду вони виростуть до адекватних ринкових показників, і стрибок цей буде шокуючим для українців і української економіки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *