“Гарантувати Росії мир і ненапад” або ще одне дивацтво Макрона

Світ сколихнула новина про суцільну “зраду” від Макрона: нібито він заявив про необхідність надання гарантій безпеки Росії. Звичайно, гарантувати безпеку країні, яка сіє смерті і війну в цивілізованому світі – це звучить обурливо і дещо безглуздо. Проте, варто дізнатися, як саме прозвучала ця фраза і що вона означає.

Чи сяде Путін за стіл переговорів

На початку зими Макрон з офіційним візитом відвідав США. Головна тема зустрічі президентів Франції і США – зусилля, які потрібні для початку переговорного процесу між Україною і Росією. Обидва високопосадовці зазначили, що момент відповідальності РФ за скоєні злочини навіть не обговорюється. 

Байден закликає до обережності

Він вважає, що переговори можуть відбутися, але тільки при забезпеченні певних умов. Це має статися тоді, коли Путін буде мати намір закінчити операцію, яку вони розпочали на сході Європи. Проте, такого наміру від нього поки що не отримали. Якщо ж це здійсниться і дійде до переговорів, то потрібні будуть попередні консультації з міжнародними експертами. Очевидно, що в переговорах будуть приймати участь не лише представники з російської і української сторін, а й політики з боку ЄС, від НАТО та ін. Багато залежатиме від того, з якою позицією на той момент прийде Путін.

Французька далекоглядність чи зрада?

Макрон теж прокоментував результати зустрічі з Байденом. Він зазначив, що РФ на даний час, як і напередодні 24 лютого, занепокоєна розширенням кордонів блоку НАТО і відсутністю гарантій безпеки. 

Французький президент зазначив, що в той день, коли Росія сяде за стіл переговорів, у опонентів на руках вже повинна бути готова стратегія з приводу основних питань, які турбуватимуть РФ. Одне з них – гарантії безпеки. 

Чи є “зрада” у словах Макрона? Річ в тому, що під час подібного переговорного процесу розглядають ряд стандартних питань, одне з яких – безпека обох сторін конфлікту. Продумати тактику і варіанти пропозицій заздалегідь – нормальна практика адекватного політика.

Натомість заяву  в Україні сприйняли як заклик до виправдання дій РФ і знімання з неї відповідальності за заподіяні злочини. Макрону “закидають” гру на стороні інформаційної проросійської пропаганди. Офіс Президента України виключає будь-які діалоги з Росією до повного виведення військ з українських територій і вважає, що гарантії безпеки потрібні всьому цивілізованому світові, поки в ньому існує РФ з її нинішньою політикою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *