Глобальні зміни, які перевернуть світ: від ЄС до ВОЗ

З початком війни Росії проти України стало зрозуміло, що глобальні міжнародні організації, які були основною базою співіснування держав в останні десятиліття, потребують змін. Першим кроком може стати зміна Римського статуту, про що повідомила Міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок на нараді керівників німецьких дипломатичних відомств у Берліні.

З бездіяльністю треба закінчити

Зараз світ зіткнувся з ситуацією, коли існуючий порядок не дозволяє притягнути російських лідерів до відповідальності через агресію і злочинні дії. На жаль, Міжнародний кримінальний суд не має наразі повноважень, щоб адекватно реагувати на дії Кремля. Римський статут станом на сьогодні не такому відвертому зневажанню. Саме тому для засудження на вищому рівні потрібна його негайна реформа.

Щоб наважитись на такі зміни, світ потребує сміливості і рішучості, адже руйнування старої системи – це завжди процес складний і навіть ризикований, однак залишати все так, як є, наразі неможливо.

За реформаторами – майбутнє

Таких самих змін очікують і від ЄС, який найближчим часом буде значно розширюватися. Головні реформи, які плануються тут:

  • спільна зовнішня політика країн-членів (це усуне такі негативні моменти, які зараз спостерігаються, наприклад, з Угорщиною);
  • ухвалення рішень у галузі безпекової політики кваліфікованою більшістю (на заміну повної одностайності, як сьогодні).

Вже до кінця поточного року в Берліні проведуть конференцію, яка буде присвячена саме цим питанням.

Лише початок

На черзі – кардинальні зміни в цілому ряді глобальних міжнародних організацій:

  • Рада Безпеки ООН;
  • міжнародні фінансові установи;
  • органи охорони здоровʼя;
  • G20;
  • ВТО та ін.

Зрозуміло, що світ знаходиться на порозі кардинальних змін, оскільки стара система вже не відповідає сьогоденню і викликам, з якими зіткнулося людство минулими роками, починаючи від пандемії і закінчуючи найбільшою безпековою кризою з часів II Світової війни. Чи підуть ці зміни на користь – покаже найближче десятиліття.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *