Голова МАГАТЕ відвідає Запорізьку АЕС: чого очікувати?

Офіційно повідомлено про візит Гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі в окупований Енергодар, який знаходиться в Запорізькій області України. Саме там розташована пульсуюча крапка сьогоднішньої війни – Запорізька АЕС. Ціль – оцінити ситуацію на атомній станції і ще раз наголосити на небезпеці цього обʼєкту.

Ласий шмат

Атомну станцію захопили в перші дні повномасштабного вторгнення, саме вона була одним з найважливіших пунктів стратегії ЗС РФ. Такої небезпеки, як за рік, що минув з того моменту, Європа і світ не відчували з часів Чорнобилю. 

Чому ж саме Запорізька АЕС? Причин кілька:

  • Маніпуляції. Росія наполягає на взятті станції під повний контроль, адже мілітарні дії тут загрожують катастрофою. Це допомагає навʼязати думку світові про те, що окуповані території мусять бути признаними в нових – російських – кордонах.
  • Військова тактика. ЗАЕС може стати “останнім бастіоном” Росії на окупованих територіях, адже атакувати її ЗСУ не стане, усвідомлюючи всі ризики. Тому російські підрозділи одразу розташували військову техніку просто в машинних залах атомної електростанції.
  • Економіка. ЗАЕС виробляє 45% ядерних потужностей України. Позбавивши її цієї можливості, можна суттєво підірвати економіку. Щоб отримувати такі потужності, Росії довелося б провести мільярдне будівництво, а зараз є можливість взяти все готове безкоштовно.

Ошукані надії

Перший візит Генерального директора МАГАТЕ відбувся восени, коли РФ активно атакувала українські енергетичні обʼєкти, сподіваючись викликати блекаут. 

Українська сторона була впевнена, що пролунає засудження дій РФ. Проте, риторика Гроссі виявилась дивно нейтральною. Він не просто не засудив дії Кремля, але взагалі уникав будь-яких фактів та не називав речі своїми іменами. Єдине, що пролунало чітко, це те, що треба бути дуже обережними і працювати далі над розвʼязанням ситуації.

Ще одна стурбованність

Від другого візиту вже ніхто не очікує вагомих змін. Генеральний директор МАГАТЕ зазначив, що його місія полягає в:

  •  контролю за динамікою ситуації; 
  • забезпеченні ротації кадрів на ЗАЕС; 
  • допомозі зниження ризику ядерної аварії.

Ілюзій українська сторона вже не має: результатом відвідування стане ще одна глибока занепокоєність. Реальних кроків та співпраці з світовим товариством, які сприятимуть вирішенню проблеми, не очікується.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *