Голова МЗС Естонії закликає надавати не реактивну, а проактивну допомогу Україні

Питання з наданням ЗСУ літаків F-16 все більше отримує чіткі риси. Урмас Рейнсалу прекрасно сформулював основні положення цієї теми. Він сказав, що пілоти української армії прекрасно опанують їх. Хоч це і складна сучасна техніка, але ж не космічні кораблі, тому не можна зволікати.

Усвідомити і виправити

Голова МЗС Естонії в інтервʼю наголосив на тому, що треба врахувати досвід минулого року і усвідомити два основні моменти:

  • Поетапна військова допомога не дуже ефективна.
  • Надання озброєння Україні повинно бути не реактивним, а проактивним.

Дискусії щодо надання F-16 можна сміливо вважати затягуванням вирішення ситуації. Опанування цієї техніки українськими пілотами можливе в короткі терміни, бо вони є спеціалістами високої кваліфікації.

Важливо те, що така техніка одночасно може виконувати дві функції:

  • винищувати логістичні вузли чи скупчення техніки і живої сили ворога;
  • бути платформою ППО, бо ними можна знищувати російські С-300. 

Постійне надання техніки виключно для захисту і оборони – це поступове знищення українського ресурсу живої сили без досягнення результату. Щоб ефект був, треба мати озброєння саме для атак. 

Чому поетапність вбиває українців

Ще один важливий момент підкреслив Рейнсалу: поетапність грає на руку ворогу. Країни, що підтримують Україну, в першу чергу виходять з матеріальної ефективності. Якщо цим ресурсом розпоряджатися раціонально, він дасть набагато більший результат. На практиці це означає, що війна давно могла б завершитись, якби країни-партнери надали все, що було поставлено за минулий рік, з самого початку. Тобто, фінанси використали б ті самі, проте ефект був би зовсім іншим. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *