Голод як шлях до миру: Росія припинила зернову угоду, але прорахувалась

Одним із козирів Росії з початку повномасштабного вторгнення в Україну залишався шантаж голодом, а саме – маніпуляції можливістю транспортувати морем українське зерно. Одразу після атаки по Кримському мосту Кремль повідомив, що дія зернової угоди зупиняється. Але, як виявилось, цей козир більше не козир.

Час прийшов

Як заявив прес-секретар Президента РФ Пєсков, рішення про припинення угоди було прийняте ще до інциденту з мостом, тому його не варто розглядати як маніпуляцію. За його версією, це викликано виключно тим, що не виконані ті вимоги, які іноземні партнери повинні були виконати до 17 липня. 

Також з Кремля повідомили, що угода може відновитися після того, як Росія буде задоволена виконанням умов. 

Що ж за такі спеціальні умови?

З кінця весни 2022 року РФ вимагає, щоб попри санкції дозволили торгівлю на світовому ринку такою російською продукцією:

  • добрива;
  • сільськогосподарська продукція.

Оскільки податки з таких угод йдуть на військову промисловість, світова спільнота не погоджується з затребуваним послабленням.

Світ робить висновки

В той же день багато світових політиків озвучили коментарі щодо дій Кремля, і вони такі:

  • Путін готовий пожертвувати життям мільйонів найменш захищених і найвразливіших людей у світі;
  • не можна сподіватись на адекватні рішення уряду Росії, ці люди не зупиняться ні перед чим.

Росія спіймала облизня

Одночасно з коментарями європейські політики відкрили ще одну важливу річ: оскільки Росію давно вважали неблагонадійним партнером, у Євросоюзі завчасно підготували наземні шляхи для транспортування зерна з України. Тому ефекту від припинення зернової угоди, на який розраховував Кремль, не відбулося.

Планується, що надалі ці альтернативні шляхи будуть розширюватись і вдосконалюватися, щоб зменшувати витрати на транспортування. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *