«Готові до будь-якого сценарію»: навіщо Іран загрожує Ізраїлю?

Напередодні міністр закордонних справ Ісламської Республіки Іран (ІРІ) Хосейн Амір Абдоллахіян заявив, що буквально застеріг державу Ізраїль від подальшого «полювання» на лідерів палестинської екстремістської організації ХАМАС. За його словами, якщо Тель-Авів «не прислухається до голосу розуму», ізраїльська держава «приречена на смерть». У подібному контексті висловився і іранський міністр оборони Мохаммад-Реза Гараї Аштіані. На такому фоні сотні аналітиків у всьому світі вже припустили, що Тегеран готується до війни проти ізраїльтян. Чи так це?

Відразу слід зробити ремарку. Заява еліти іранського політикуму пролунала одразу після вбивства одного з лідерів ХАМАС Салеха аль-Арурі у передмісті столиці Лівану Бейруті. Інформації про виконавця «політичного замовлення» (саме так оглядачі називають цю акцію) немає. Втім, ні для кого не є секретом, що бейрутський інцидент був на руку, в першу чергу, саме Ізраїлю. Раніше в Тель-Авіві вже звучали заклики розправитися з усіма представниками цього руху ісламізму. Навіть більше – одразу ж після вказаної події старший радник прем’єр-міністра Ізраїлю Марк Регєв фактично схвалив ліквідацію аль-Арурі. “Хто б це не зробив, він завдав хірургічного удару по терористам”, – сказав він в інтерв’ю впливовому американському телевізійному каналу MSNBC. І досить недвозначно дав зрозуміти, що за цим вбивством вказаного глави осередку екстремістів напевно підуть інші.

Швидше за все, підуть. Цікаво, що смерть аль-Арурі викликала хвилю обурення не в Лівані, а саме в Ірані. Втім, це легко можна пояснити. Справа в тому, що зараз Тегеран розглядає ліванську державу як зону свого безпосереднього впливу. У Лівані діє не тільки проіранське угрупування шиїтів «Хезболла», а й активно працюють культурні та економічні представництва ІРІ. За деякими даними, за останні п’ять років Ісламська Республіка вклала в економіку цієї арабської країни понад $15 млрд. Є відомості, що іранське керівництво санкціонує продаж Бейруту своєї зброї та боєприпасів.

У світлі нових подій керівництво Ірану висловилося за необхідність «покарати Ізраїль». «Нам не потрібні докази причетності Тель-Авіва до політичних вбивств. Ми просто не хочемо чекати, що нові злочини відбудуться і в нас», – резюмував Аштіані. І додав, що іранська армія та елітні війська «Корпус вартових іранської революції» (КСІР) розпочали підвищення своєї боєздатності.

«Цілком очевидно, що ці гучні заяви направлені на слухача в Ізраїлі, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський політичний оглядач Вільям Конноллі. – Саме таким чином Тегеран сьогодні дає зрозуміти, що він готовий вступити у протистояння з Ізраїлем та готовий до будь-якого сценарію розвитку подій». Але ось у чому справа: практично те саме говорять і в Ізраїлі. За словами представника ізраїльської армії Даніеля Хагарі, ізраїльська армія «готова відбити напад на свою країну, за яким би сценарієм він не здійснювався».

А смерть аль-Арурі стала лише черговим подразником у і без того напружених стосунках Тегерана і Тель-Авіва.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *