Готові до переговорів: Росія заговорила про припинення війни

На форумі в Пекіні очільник Міноборони РФ Сергій Шойгу оголосив, що Росія бажає початку переговорів про закінчення війни з Україною. Наскільки ця заява відповідає офіційним настроям влади і яким Росія бачить мир, читайте далі в статті. 

Заяву Міністр оборони зробив під час виступу на форумі “Сяншань” в Китаї. Цей захід присвячений глобальній побудові єдиної світової спільноти, і під час нього можуть висловитися представники різних держав, навіть тих, що конфліктують або знаходяться в стані війни. 

Бовкнув чи наказали?

Можна було б подумати, що слова про готовність переговорів є лише власною думкою Міністра оборони Росії, але проти цього свідчать два красномовні факти:

  • Текст для виступу був написаний вчасно, його готував не Шойгу особисто, а команда, яка чітко висвітлює всі фактори, на які треба звернути увагу офіційних представників інших країн. Випадкових слів в таких виступах не буває.
  • Вже через кілька годин промова процитована пресслужбою Міністерства оборони. Якби якимось чином Шойгу доніс думку, яка не є офіційною позицією Кремля, її б не стали розповсюджувати і надавати широкому загалу. 

Отже, в заяві Міністра оборони не можна вбачати лише його особисту позицію.

“Не все так однозначно”

В  цьому можна було б шукати позитив, якби не подальший текст, в якому йдеться про те, що умовою миру стане забезпечення певних вимог Москви.

Серед таких умов, поставлених світовій спільноті:

  • не допустити “стратегічної поразки” Росії з боку Заходу;
  • не повертати територіальну цілісність України.

Окупацію східних та південних територій представник Росії назвав “новими реаліями”, і про повернення їх під контроль України не йдеться. Тобто, по суті, Росія пропонує залишити все так, як є на даний час, але при цьому припинити боротьбу України за свої землі. 

Чи прислухається світ

В промові Шойгу натякнув на кілька факторів, які можуть бути привабливими для Заходу:

  • участь РФ у повоєнному відновленні України;
  • “мирне співіснування” з Заходом. 

З цього випливає: по-перше, Росія неофіційно погоджується на репарації і намагається попередити ситуацію, коли її змусять це робити, бо тоді розмір призначатиметься незалежно від їх бажання, а по-друге, Кремль розуміє загрозу ядерній безпеці світу і не готовий до зростання напруження в цій сфері. Це може означати, що влада помірковано шукає вихід з ситуації, що склалася, або що ядерний потенціал Росії перебільшено, і в Кремлі знають про те, що не має переваги. 

Такі обіцянки дійсно досить привабливі для Заходу, але як розвиватимуться події, покаже найближчий час.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *