«Градус кипіння»: Польща опинилася на межі політичної кризи

Напередодні всі польські та більшість міжнародних ЗМІ щосили висвітлювали конфлікт, у який так чи інакше виявилися втягнуті консервативний президент Анджей Дуда та ліберальний проєвропейський прем’єр Дональд Туск. У вівторок увечері місцева поліція нагрянула на територію президентського палацу з обшуком. Правоохоронці шукали колишнього міністра внутрішніх справ Маріуша Каміньського та його заступника Мацека Васіка, які сховалися у резиденції глави держави. Раніше на арешт зазначених осіб було виписано ордер, санкціонований чинним прем’єром.

«У Польщі – двовладдя», «Офіційну Варшаву чекає хаос», «Дуда проти Туска: хто переможе?» – ось далеко не повний список яскравих заголовків у пресі від Оттави до Веллінгтона, які якнайкраще характеризують ситуацію, що склалася в цій європейській країні. Причому оглядачі часто не скупилися на гучні епітети, називаючи президента «жертвою прем’єрської змови», то порівнюючи Туска з героєм епосів, який бореться зі злом. Але факт залишається фактом: голова польського Кабінету міністрів та нинішній президент вступили у протистояння, шанси на перемогу в якому кожен має рівні. Або шанси на програш – кому як більше подобається.

Передісторія горезвісного протистояння сягає корінням у далеке минуле. Ще кілька років тому Туск звинувачував Дуду у махінаціях та зловживанні владою. А 2015-го року ці звинувачення фактично перестали бути безпідставними. На той час президент амністував Каміньського та Васіка, яким було висунуто звинувачення у підробці. Після інавгурації уряду Туска Верховний суд визнав недійсним рішення про амністію, пославшись на те, що воно підписано президентом ще до винесення остаточного вироку. Тим часом Конституційний суд, де більшість суддів було призначено за колишнього уряду, ухвалив, що рішення про амністію 2015-го року має силу, – повідомляє телеканал Digi24.

Більшу частину вівторка, 9 січня цього року, ті ж Каміньський і Васик, які дізнались про ордер на їхній арешт, провели зі своїм патроном Дудою. Однак, у той момент, коли Дуда відлучився на зустріч із представниками білоруської опозиції, поліція увійшла до президентського палацу і таки їх заарештувала. У відповідь Каміньський оголосив голодування, назвавши себе «першим політв’язнем Польщі з 1989-го року». За деякими даними, Васік пообіцяв поширити компромат на Туска та його команду. Що може бути в цьому компроматі, припустити не можуть навіть найавторитетніші аналітики.

Ясно одне – арештованими новоявленими дисидентами справа не обмежиться. Майже місяць тому команда прем’єра Туска виступила з ініціативою реорганізації найбільших ЗМІ Польщі – агентства РАР, громадського телебачення TVP та кількох радіостанцій. Команда президента Дуди закликала своїх прихильників «активно протистояти нападу на свободу слова, що наближається до градуса кипіння».

Немає жодних сумнівів у тому, що надалі цей градус підвищуватиметься.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *