Гра в незалежність закінчилась: Європа хоче транзитувати газ з Росії через українські території

Стало відомо, що Європа подала заявку на газ з РФ, який збираються постачати через газопровод, розташований в Україні. Рік і місяць тому від нього повністю відмовились, але часи змінюються.

Знову до старого

Агентство Reuters оприлюднило інформацію про те, що нафтовий монополіст Росії “Газпром” отримав заявку на транзит газу в Європу. Обсяг замовлення досить великий – 42,4 млн кубометрів на добу.

Постачання в Україну зі станції “Суджа” проходить трьома газопроводами діаметром 1400 мм. Сумарно вони можуть пропустити 244 млн кубометрів на добу. Це вдвічі більше, ніж Україна зобовʼязувалася пропускати навіть в довоєнні часи. 

До 2020 року стверджувалось, що здійснити перенаправлення потоків з іншої станції – “Сохранівки” – на “Суджу” неможливо. Але в 2020 році виникла потреба ремонту на одному з газоводів, і переніс успішно зробили. 

Хронологія подій

З початком повномасштабного вторгнення тема транзитування газу Україною в Європу стала особливо гострою.

Події розгорталися таким чином:

  • Березень 2022 року – поставки транспортного газоводу “Ямал-Європа” припиняються. Причина – санкції Росії проти польського власника газопроводу.
  • Травень 2022 року – українська сторона припиняє прийом транзиту. Озвучена причина – форс-мажорні обставини. Щоб продовжити надання газу на територію Європи через Польщу, оголошується пропозиція перенаправити його через “Суджу”. Це залишається основним шляхом подачі газу в ЄС.
  • Вересень 2022 року – за вимогою польської сторони прокачування основним шляхом повністю скасовано. Це відбулося після повної відмови Польщі від російського газу. На цьому дія трубопроводу Північний потік зупинилась. 

До 2022 року існувала угода, яка передбачала транзит обсягом 65 млрд кубометрів у 2020 році. Діяти документ мусив до 2025 року, і згідно нього “Суджа” повинна була пропускати по 150,7 млн метрів кубічних на добу. 

Особливі обставини

Україна у травні 2022 року ставить роботу станції на паузу через особливі обставини. Що ж це за обставини? Причини пояснив ТОВ “Оператор ГТС України” констатували втручання окупантів в роботу системи. Військові втрутились в процеси на компресорній станції на Луганщині, а наслідком цього стало припинення транзиту газу через “Сохранівку”. Цим шляхом йшло 30% газу в Європу.

Якщо інформація про заявку, яку надав Газпром, правда, значить, Європа планує відновити “газові стосунки” з Росією.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *