Греція – “балканська Білорусь”: у Угорщини зʼявився партнер у протистоянні допомоги Україні

Греція доєдналася до невдоволення санкціями ЄС щодо Росії. Зараз Будапешт і Афіни почали риторику в унісон. Причини – політичні і економічні вигоди, які залишаються головними пріоритетами цих країн, навіть, якщо ці вигоди потребують підтримки агресора.

Суть справи

Нова позиція Греції викрилась в ході обговорення 11 санкційного пакета проти Росії.

Принципова різниця 11-го і попередніх пакетів санкцій заключається в тому, що перші були спрямовані на економіку РФ, а останній націлений на інші країни, які допомагають Росії обходити ембарго.  

Київ надав перелік компаній, які названо “спонсорами війни”, серед них можна побачити і європейські компанії. Після того, як Угорщина і Греція почали протестувати проти цього списку, вимагати, щоб певні компанії звідти вилучили, сумнівів у спонсорстві не залишилось. 

Напруженість росте

Ситуацію відкрито обговорили на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС. Особливо різко критикувала дії Угорщини німецька міністерка. Не оминули і дії Греції. Афіни наполягали на тому, щоб спочатку провели офіційне розслідування (яке триватиме багато місяців), а вже потім приступали до затвердження пакету санкцій.

Другий шанс

Дипломати зазначили, що попри таку неочікувану позицію Греції, вони сприймають її краще, ніж Угорщину. Проросійська лінія політики Будапешту поки що набагато сильніша, а Афіни ще можуть довести свою незаангажованість. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *