«Гроші будуть!»: на що приречено нову ініціативу Борреля щодо України

Напередодні Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ Жозеп Боррель виступив із справді сенсаційною ініціативою щодо виділення Україні додаткової фінансової допомоги у розмірі 3,5 млрд. євро. «Сенсаційність» пропозиції глави дипломатії ЄС полягає у тому, що відповідні кошти мають бути проведені через бухгалтерію Європейського фонду миру (EPF), а донорами програми стануть усі без винятку країни Об’єднаної Європи. Чи це можливо?

На перший погляд, звісно – ні. Насамперед тому, що раніше EFP вже надав офіційному Києву €4,6 мільярдів на купівлю та ремонт озброєнь. За деякими даними, зараз скарбниця відповідного фонду фактично порожня: структура практично не має грошей навіть на проведення низки миротворчих операцій в Африці та бунтівних регіонах Близького Сходу.

Втім, схоже, Боррель розробив унікальний план поповнення цих запасів. Вся справа в тому, що згідно з основними пунктами європейського законодавства питання прийняття тієї чи іншої фінансової ініціативи розглядається колегіально. Простіше кажучи – якщо більшість країн ЄС проголосують за відправку в Україну згаданих 3,5 мільярдів, Київ може отримати їх у найкоротші терміни. Причому, без усіляких бюрократичних та інших зволікань.

Але в чому річ: за тим же законодавством окремо взята країна ЄС фактично може залишити за собою право відмовитися «добровільно-примусових» внесків. У контексті України від таких операцій вже відмовилася Угорщина. Передбачається, що найближчим часом від «донорської участі» відмовляться Румунія та Болгарія. Щоправда, з різних причин. Зокрема, Будапешт наполягає на дотриманні прав етнічних угорців на території Закарпатської області, Бухарест вимагає збільшити обсяги експортно-імпортних операцій з українським зерном, а Софія просто не має «вільних коштів».

Дальше більше. «Цілком логічно, що обуряться Німеччина та Франція, чиї економіки є провідними в ЄС, – сказала у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE французький експерт Марі П’юдеба. – Берлін і Париж можуть виявитися не в змозі втілити в життя новий план Бореля, взявши на себе процес нового фінансування України». За словами аналітика, на цьому тлі проект зазнає фіаско.

А ось із цією думкою не згоден вже сам Боррель. Він підкреслив, що намагатиметься використати особистий вплив для того, щоб EFP, не пов’язаний з бюджетом Євросоюзу, дав офіційному Києву фінансові гарантії. “Гроші будуть!”, – сказав він.

Ось тільки таки не уточнив – звідки саме.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *