Гірше, ніж здається: чому транспортна блокада може зашкодити Україні більше, ніж війна

Розвʼязання проблеми, яка виникла з блокуванням транспорту на кордоні з Польщею, мусить бути блискавичним. Ситуація виникла ще на початку листопада, і кожний день можна вважати злочинним затягуванням, бо сама по собі вона не вирішиться. Чому це так важливо і що заважає досягти взаємо вигідного рішення в цьому питанні?

Суть блокади

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну для останньої було послаблено правила міжнародних перевезень країнами Євросоюзу. Це було зроблено, щоб полегшити і прискорити доставку гуманітарних вантажів, військової допомоги та ін.

Проте, це викликало велику конкуренцію для інших перевізників із ЄС. Довгий час вони чекали, що ситуація зміниться, але заходи не приймалися, на фоні чого продовжували зростати їх збитки. Тому блокування кордону стало рішучим закликом до повернення дозволів на перетин кордону для українських перевізників, який ігнорувати просто неможливо.

Подвійна небезпека

Хоч зовні все виглядає логічно і закономірно, треба памʼятати про головні результати ситуації, що склалася:

  • Удар по економіці. Після того, як річкові і морські шляхи експорту збіжжя з України були заблоковані внаслідок російської агресії, наземний сухопутний коридор залишився останнім. Експорт зерна – головний з бюджетонаповнюючих факторів, тому українська влада не може дозволити завдати удару в цьому напрямку.
  • Пальне для ЗСУ. Затримки вантажівок на кордоні спричинилив країні дефіцит пального, що за кілька діб відобразилося на цінах на заправках. Але головний негативний наслідок полягає не в цьому, а в тому, що брак пального відчувається в армії. На фоні атак з боку росіян, які значно посилилися останніми тижнями, це може відіграти фатальну роль.

Ці два негативні наслідки головні, але далеко не єдині.

Політична “реанімація”

Через причини, що зазначені вище, дії польських перевізників і певна бездіяльність української влади викликає питання. Однак, сказати, що стабілізуючих заходів протягом листопаду не застосовували взагалі, не можна. Для розвʼязання проблеми вдалися до наступного:

  • проробили питання окремих смуг для порожнього транспорту, щоб розвантажити основні шляхи;
  • вирішили відновити дію електронної системи “єЧерга”.

Хоч це і дозволило дещо скоротити час очікування в заторах, проте основну проблему не вирішило. Тому далі настала черга політики і дипломатії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *