Дайджест головних новин за тиждень

Світ дуже динамічний, тому цього тижня події у як в Україні, так і за кордоном вирували. В Україні крім війни зʼявилась ще одна тенденція, яка з кожним місяцем буде вимальовуватися все чіткіше – підготовка до майбутніх виборів. 

За кордоном

  • Ємен оголосив війну Ізраїлю. Силами ізраїльської армії вже було перехоплено безпілотники, балістичні і крилаті ракети. Єменський генерал заявив, що це був лише початок, і далі таких нападів буде більше. Спільного кордону у Ємена з Ізраїлем немає, тому ситуація ускладнюється тим, що спочатку запущені цілі летять над Червоним морем, а лише потім – над Йорданією та Ізраїлем. Світові політики серйозно стурбовані тим, що конфлікт почав розростатися, але наразі світові спільнота не втручається, а спостерігає за тим, як розвиватимуться події.
  • Очільницею ВМФ вперше стала жінка. Відбулась ця подія в США, де Лізу Франкетті затвердили начальником військово-морських операцій ВМС. Перед цим багато місяців поспіль кандидатуру не могли затвердити. І хоча офіційного призначення довго не було, жінка вже давно виконувала відповідні обовʼязки, обіймаючи посаду заступника начальника.
  • Стало відомо, що авіація КНР провокувала Канаду. Китайський бойовий літак запускав перед канадським гвинтокрилом сигнальні ракети. Це робили так, що запуск міг привести до ураження канадійського гвинтокрила. Ракети могли потрапити в лопаті або безпосередньо в двигуни. Того ж дня китайські винищувачі ще раз провокували канадійців, підлітаючи до вертольота Канади на недозолену відстань. На запит з вимогою пояснити ці дії МЗС КНР відповіли, що їм нічого не відомо про інцидент. 
  • Материкова частина Греції зазнала землетрусу силою 5,2 бала за шкалою Ріхтера. Епіцентр зафіксували за 85 км від Афін, де поштовхи відбулися двома серіями з різницею в сім хвилин. Про постраждалих на даний момент не відомо.
  • Розкрито роль Росії в нападі ХАМАСУ на Ізраїль. Вже не секрет, що відбувалися офіційні контакти РФ з палестинськими бойовиками, яким передавали російські зразки трофейних озброєнь. 

В Україні

  • Арестович заявив про намір стати Президентом України. Експерти вважають, що цей кандидат дійсно може заповнити брак проросійського запиту, який склався зараз в Україні. Навіть його програма написана російською, що вказує, який саме електорат Арестович бачить своїм. Основні маніпулятивні точки, на які він давить, це втомленість українців від війни та потреба в зміні стратегії на фронті.
  • Залужний дав відверте інтервʼю щодо важкої ситуації в російсько-українській війні, яке стало “холодним душем” для українців. Він відкрито розповів, що наразі зайшли в глухий кут, який потребує технологічних відкриттів у військовій сфері. Багато аналітиків вважають його виступ також повʼязаним з можливим рішенням йти у Президенти на наступних виборах.
  • Розглядається проект держбюджету України на наступний рік в другому читанні. Зміни, які внесли, стосуються доходів: їх збільшили на 22 млрд грн, тим самим на цю сумму зменшився дефіцит бюджету. Також трохи зменшили очікуваний курс долару з 41,4 грн до 40,7 грн за доллар. Українці обурені тим, що суму, закладену на серіали, залишили незмінною, проте зменшили фінансування Музею Голодомору. 
  • Презентували проект закону про повоєнні вибори без окремих територій. Це вимагає особливого порядку організації та проведення. Саме визначення таких територій – найбільш спірний момент цього документу. Припускають, що це буде одноразовий закон. Щодо термінів, коли він буде готовий, повідомляють, що це точно не станеться до кінця цього року.
  • Зеленський анонсував цілу низку реформ в різних сферах. Проте, в яких саме, поки що не повідомив, але сказав, що їх впровадження назначено на найближчий час. 

Такі події вплинули на життя людей як в Україні, так і за її межами цього тижня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *