Дайджест головних подій за минулу добу

В Україні

  • Загинув помічник Головнокомандувача ЗСУ Залужного. Причина – вибухівка, яка була закладена в подарунок від колеги, що стало причиною смерті як самого чоловіка, так і його сина. Подія сталася під час святкування Дня народження з родиною під Києвом в своєму будинку. Крім гранати, яка розірвалася, там знаходилося ще 5 гранат. Сам факт, що здійснено вдалий замах на таку важливу персону, вказує на серйозні прогалини в системі безпеки і охорони Залужного та його оточення.
  • Наступні вибори в Україні викликають все більше питань. Незважаючи на те, що Зеленський заявив про відмову від подібних планів, декотрі політологи вважають: після того, як спливе 90 діб воєнного стану, який якраз поновлюється потрібними указами, його можуть припинити. За такої умови вибори можна буде проводити. Цього разу подовження військового стану і мобілізації підписують до 14 лютого 2024 року.
  • Слідство щодо трагедії з 128 бригадою триває. На цей час усунуто від обовʼязків командира бригади. 
  • Генштаб констатує, що ситуація на фронті загострилась. На деяких ділянках не вдається втримати території, подекуди росіяни просунулись на кілометр. Епіцентр російського наступу – Авдіївка, куди перекинуто багато російських резервів. Їх стягують під Авдіївку навіть з інших напрямків. 
  • Павлоград змінить назву. Оскільки інститут народної памʼяті підтвердив, що назва повʼязана з російським імператором, тепер відбудеться перейменування в рамках позбавлення від російського історичного впливу. Вибором нової назви зараз займається міська рада.
  • Мінфін повідомив, що за 10 місяців 2023 року працівників в держорганах влади стало менше лише на 5,3 тис осіб. Їх залишилось 170,5 тис. Зменшення не дотягує до очікуваних значень, адже потреба в таких працівниках дуже впала через відтік біженців і втрату територій, загибель військовослужбовців і цивільних людей. І хоч кількість працівників в держорганах зменшилась, співробітників Пенсійного фонду, Мінʼюсту та Бюро економічної безпеки збільшилось на 2,4 тис, і їх всіх звільнено від мобілізації. 

За кордоном

  • Через акцію протесту польських перевізників на пунктах пропуску Ягодин-Дорогуськ, Краковець-Корчова і Равва-Руська – Гребенне повністю або частково заблоковано пропуск вантажних перевезень. Поляки вимагають обмежити права українських водіїв, що здійснюють рейси до ЄС. Безпосередньо до української влади свої вимоги вони так і не передали. При цьому вони підкреслюють, що гуманітарні і військові перевезення можуть залишатися без змін, бо поляки підтримують Україну. Внаслідок блокування пунктів пропуску в Україні вже почали рости ціни на газ на заправках, а в польських портових терміналах накопичився його надлишок. 
  • Франція підписала контракт на 36 млн євро. За ним вже через 6 місяців Україна почне отримувати першу частину з 400 гранатометів, 10 тис. штурмових гвинтівок і 2 тис. снайперских гвинтівок, які передбачає контракт. 
  • Голова МЗС Латвії констатував факт, що загострення ситуації в Ізраїлі та секторі Газа може призвести до значного скорочення допомоги Україні. Єврокомісар Жозеп Боррель визнав, що попри різну географію, етіологію і характер російсько-українського і ізраїльсько-палестинського конфліктів, інтенсифікація останнього вже вплинула на рішення політиків стосовно України і скоротила міжнародну підтримку. 
  • Ірландія оголосила, що програма підтримки українських біженців буде змінена. Головне, що за житло, яке надають в рамках програми, українці будуть змушені платити самі, а щомісячні соціальні виплати, які є зараз, буде скорочено. Можливо, їх залишать лише для вразливих категорій: людей з інвалідністю, пенсіонерів тощо. З початку війни прихисток в Ірландії знайшли майже 100 тис. громадян України. Про скорочення соціальної програми для біженців наступного року повідомила і Німеччина.
  • В російській Держдумі внесено законопроект, згідно якого учасники так званої СВО зможуть отримати по 1 га землі на окупованих територіях. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *