Дайджест головних подій за минулу добу

В Україні

  • Чи визнають вибори в Україні законними – велике питання. Хоч Уряд і розпочав роботу над “одноразовим” доповненням закону про вибори під час військового стану, стало відомо, що їх легітимність викликає великий сумнів, адже перевірити достовірність результатів міжнародні комісії не зможуть. Питання зависло у повітрі.
  • В Одесі пошкоджено Художній музей, який саме 6 листопада мав святкувати 124 річницю. Він розташований в історичному центрі міста. ЮНЕСКО засудили атаку і оцінюють збитки.
  • Росія почала будівництво залізничного шляху між Кримом і Ростовом, який проходитиме через окуповані території. Це будівництво ініційовано в рамках налагодження військової логістики як альтернативний варіант у випадку пошкодження Кримського мосту. Для цивільних потреб він теж може використовуватися.
  • Міністр оборони підписав нову концепцію кадрової політики, яка буде чинною найближчі 6 років. Мобілізація згідно неї заміняється системою рекрутингу і службою виключно за контрактом. Новина викликала небувалий ажіотаж і обговорення у суспільстві. Проте заступниця міністра одразу ж заявила, що це нововведення відбудеться тільки після війни.
  • В Києві надзвичайна подія: поліцейські побили прикордонника, який направлявся до місця служби після завершення лікування. Вони повідомляють, що він був у стані алкогольного спʼяніння, проте на відповідний тест його не направили. В прокуратурі вже відкрито кримінальне впровадження з цього приводу.

За кордоном

  • Ізраїльська армія повністю оточила сектор Гази, наслідком чого стало розділення палестинського анклава на дві частини. Обстріли ізраїльської території ХАМАСівцями продовжуються. Вони заявляють, що мета залишається сталою – ліквідація держави євреїв. 
  • Єврокомісія надала інформацію щодо різкого вибуху антиєврейських настроїв в країнах Європи. Ситуацію поки вдається тримати під контролем, але тенденція дуже небезпечна. 
  • Голова Єврокомісії Фон дер Ляєн заявила, що наступний санкційний пакет проти Росії буде запроваджено наступного тижня, а загалом санкційні заходи вводитимуть стільки, скільки потрібно. Варто зазначити, що зі збільшенням кількості санкцій збільшується і кількість шляхів їх оминання.
  • Стався вибух в посольстві Канади  у Нігерії, внаслідок якого дві людини померли. Попередньо причиною стала несправність в генераторній, але потрібне детальне розслідування.
  • Північна Корея повідомила, що закриває свої посольства у 12 країнах. Серед них – Іспанія, Гонконг та країни Африки. Експерти вважають, що причина – міжнародні санкції, тенденція до відходу Пхеньяна в усьому світі та ймовірне ослаблення економіки Північної Кореї.
  • У Великобританії співробітники більше ніж 120 компаній повідомили про порушення санкцій проти Росії. Причина – початок слідства і обіцянка зменшити штрафні санкції у випадку добровільного признання. 
  • Лавреатка Нобелівської премії миру правозахисниця Наргес Мохаммаді оголосила голодування. Причина – заборона їй та іншим увʼязненим отримувати медичну допомогу. Також їх примусово змушують носити хіджаби, що теж стало причиною початку голодування. Нагороду Нобелівський комітет присудив правозахисниці рівно місяць тому за боротьбу проти придушення жінок в Ірані та просування прав людини та свободи для всіх.
  • Експрезидент Чехії Мілош Земан назвав своєю великою помилкою минулу дружбу з Президентом Росії Путіним. Він вважає, що помилок, подібної до цієї, він не припускався більше за всі 10 років свого президентства.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *