Дайджест новин в Україні та світі за останню добу від 12 листопада

В Україні:

  • Гібридні атаки. Росія знову вдається до гібридних атак по території України, тобто до таких, коли одночасно атакує різними типами ракет та БПЛА, щоб ускладнити роботу ППО. Як показала практика останніх днів, Київ надійно захищений, проте інші регіони тилу продовжують потерпати від ракетних обстрілів. 
  • Фарбоване паливо. Щоб запобігти незаконному продажу палива, переданого для військових потреб, його попередньо фарбуватимуть спеціальними домішками, які не впливають на якість продукту. Дизельне пальне буде червоним, а бензин – зеленим. Це також допоможе зашкодити змішуванню різних партій пального.
  • Кабмін прийняв постанову, яка регулює верифікацію експортерів продукції сільськогосподарської галузі. Фактично це виключило з процесу середній та дрібний бізнес. При цьому інтереси масштабних агрохолдингів дотримано.
  • Міністр енергетики України заявив, що імовірно Росія очікує на стабільну мінусову температуру, щоб розпочати масовані атаки по обʼєктам енергетичної інфраструктури.
  • Через блокування можливості перетину кордону польськими перевізниками в черзі на перетин в районі пункту “Дорогуськ-Ягодин” помер українець, який керував фурою. Це стало причиною пришвидшення рішення про зустріч Представників Міністерства інфраструктури України з польськими перевізниками та високопосадовцями з польської сторони вже завтра, щоб вирішити ситуацію. 
  • Німеччина повідомила, що суму військової допомоги для України на наступний рік вирішено подвоїти. Тепер планується надати для цих цілей не 4 млрд євро, а 8 млрд. 

У світі:

  • Премʼєр-міністр Ізраїлю Нетаньягу заявив, що бойовиків ХАМАС планується повністю знищити. Це стане заходом, який не дасть створити палестинську владу, що має на меті ліквідацію Ізраїлю. На думку Нетаньягу, агресія хамасівців виражається у вихованні дітей з наративами про ненависть євреїв і в фінансовій винагороді за вбитих ізраїльтян. 
  • Антисемітські настрої в Європі не припиняються. В Лондоні відбувся мітинг на 300 тис. осіб, які скандували гасло ХАМАСу “від річки до моря”. В Баварії за використання цього гасла впровадили кримінальну відповідальність як за таке, що закликає до знищення Ізраїлю.
  • Японія призупиняє програму, за якою українцям компенсували вартість квитків на літак для біженців з України. Тим, хто прибуватиме сюди після 1 грудня, компенсацію вже не виплачуватимуть. Натомість акцент зроблять на тих, хто вже перебуває на території країни, щоб допомогти їм вивчати японську та знайти роботу. 
  • Колишній генсекретар НАТО висловив пропозицію про прийом України в НАТО за виключенням окупованих територій, на які стаття про колективний захист не розповсюджуватиметься. Для Кремля це б дало розуміння, що вступ її сусідки в НАТО – справа невідворотна і вирішена, запобігти якій неможливо. З іншого боку, це дасть змогу не заморожувати військовий конфлікт, а продовжувати відвойовувати українські території. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *