Два сценарія: уряд Словаччини мусить обрати між поступками і жорсткими діями

Уряд Фіцо у Словаччині лише нещодавно розпочав свою роботу, а проти нього вже зʼявились маси невдоволень. І вони виражені не лише в дописах в соцмережах, як цк найчастіше буває, але перейшли до більш активної фази – реальних протестів. Що ж  саме не влаштовує словаків?

Масове явище

Спершу події розгорнулися у Братиславі, де за останні два тижні громадяни провели вже три демонстрації. Кількість людей вражаюча: на вулицю вийшло кілька тисяч громадян, тому ситуація більш, ніж серйозна.

Причиною стало те, що новий уряд на чолі з премʼєр-міністром Робертом Фіцо збирається терміново внести зміни до кримінального кодексу країни. Частина, яка найбільше обурила спільноту, стосується намірів скасувати спеціальну прокуратуру, яка раніше займалася розслідуваннями тяжких кримінальних злочинів. 

Коаліційний уряд, прихід до влади котрого значно вплинув на політичний напрямок розвитку країни, відомий своїми проросійськими настроями. Але не це викликало обурення словаків. Навпаки, багато політологів вважають, що саме це і забезпечило його перемогу паралельно з грамотно впровадженою пропагандистською компанією. 

Хабарам – зелене світло?

Справжнім спусковим механізмом для невдоволення суспільства стало те, що вже до середини січня уряд Фіцо на законодавчому рівні збирається скасувати спеціальну прокуратуру, яка займалася наступними тяжкими злочинами:

  • хабарництво;
  • організована злочинність;
  • екстремізм. 

Тепер подібні справи будуть передаватися до обласних прокуратур, які понад 20 років не вели справи такого формату. Суспільство впевнене, що на місцевому рівні маніпулювати і помʼякшувати вироки буде простіше, і з цим повністю згодні спеціалісти. Також передбачається суттєве помʼякшення покарання корупціонерам та особам, що вчинили економічні злочини. Громадяни Словаччини не бачать цьому жодних логічних пояснень. 

Негативна реакція на майбутні зміни послідувала і від Євросоюзу. Керівні особи зробили оцінку того, що відбувається, і зазначили: такі пропозиції  – це серйозна небезпека, яка ставить під удар верховенство права. Саме засади верховенства права є базовими в ЄС, вони є тим стрижнем, навколо якого гуртуються всі члени і що оберігають найбільше. Таку думку висловили працівники прокуратури Європейського Союзу. Офіційно озвучив її комісар ЄС з питань юстиції Дідье Рейндерс. Він закликав уряд Фіцо відмовитись від радикальних і нічим не обумовлених змін в цій сфері. 

Набирає обертів

Протести стрімко розливаються по країні і охоплюють вже не лише столицю. Так, в мітингах щоразу беруть участь все більше словаків. До братиславців приєдналися мешканці інших міст і провінцій. На протести вийшли жителі Жиліна (2,5 тис осіб), Нітри (2 тис осіб), Кошице (1,5 тис осіб). Ці цифри на 2\3 більші, ніж під час другої демонстрації. Про свою участь в четвертій хвилі протестів заявили вже вісім міст Словаччини. 

Влада починає побоюватись, що такі масові невдоволення можуть перерости в щось глобальне, що призведе аж до серйозних політичних коливань у країні. Опозиційні партії вимагають вилучити з порядку денного зміни кримінального кодексу, які намагається прийняти коаліційний уряд Фіцо. Однак, реакція провладних політиків дуже рішуча і однозначна: вони чітко дали зрозуміти, що не відступлять від своїх намірів, не дивлячись на протести та офіційні звернення єврокомісара.

Якщо мітинги і надалі масштабуватимуться, то влада мусить обирати, як реагувати на це: або змінювати плани, або вдаватися до якихось методів придушення протестів. Побачимо, який сценарій реалізує уряд Фіцо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *