“Демонстрація міцності”: навіщо Молдова розпочала військові навчання на кордоні з Придністров’ям

Міністерство оборони Республіки Молдова оголосило про початок проведення масштабних маневрів молдовської армії в безпосередній близькості від кордону з невизнаною Придністровською Молдавською Республікою. Як стверджують у відомстві, захід проходитиме в рамках програми модернізації збройних сил РМ у повній відповідності до стандартів Північноатлантичного альянсу. Незалежні аналітики знаходять у цьому процесі прихований підтекст.

Згідно з офіційною інформацією, навчання здійснюються з 17 по 27 грудня поточного року у найбільшому регіональному військовому центрі Бульбоака на південному сході країни. Військовослужбовці зможуть удосконалити свої навички у проведенні оборонних та миротворчих операцій, зазначено у заяві Міноборони РМ.

Слід особливо підкреслити, що навчання відбувається у рамках Плану підготовки національної армії на 2023 рік. Минулої п’ятниці парламент Молдови більшістю голосів схвалив проект постанови про затвердження Стратегії нацбезпеки держави. Відповідний документ було ухвалено вперше з 2011-го. При цьому лише нинішнього року молдовський оборонний бюджет зріс на 70%.

Отже, навіщо все-таки Молдова проводить навчання саме в Бульбоаку? “База знаходиться практично в пішій доступності від адміністративного кордону з Придністров’ям, який, як і раніше, вважається об’єктом замороженого конфлікту, – підкреслив у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський військовий експерт Колін Стаффорд. – З одного боку, саме таким чином Кишинів задіє всі наявні на базі ресурси, і з іншого – цілком виправдано продемонструє Тирасполю зокрема і потенційним противникам загалом свою військову міць ” .

Чи зможе той же Тираспіль належним чином оцінити акцію, поки невідомо. А ось потенційні кишинівські партнери її вже оцінили. За словами Генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Йєнса Столтенберга, армія РМ наочно показує свою боєздатність, і в найближчому майбутньому це стане позитивним чинником при розгляді питання про вступ Молдови до НАТО.

Як би там не було, а кілька днів тому Європейський Союз передав Кишиневу партію всюдиходів, безпілотних літальних апаратів, генераторів та медобладнання для потреб національної армії Республіки Молдова. Довести їхнє ефективне використання в умовах маневрів – прямий обов’язок РМ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *