Демонстрація обороноздатності: у Швеції проводяться найбільші міжнародні військові навчання

Напередодні на території Королівства Швеція стартували наймасштабніші за останні 25 років військові навчання «Аврора-23». Крім шведських збройних сил, у маневрах активну участь беруть підрозділи зі Сполучених Штатів Америки та ще 12 держав. Як стверджують незалежні експерти, акція має на меті «перевірити злагодженість роботи армій колективного Заходу», а також «продемонструвати потенційним противникам свою обороноздатність».

Під словосполученням «потенційні супротивники» в даному конкретному випадку маються на увазі Росія та її союзники. За деякими даними, навчання проходять у безпосередній близькості від сухопутних кордонів з РФ та в Балтійському морі неподалік Калінінграда. Крім того, у рамках згаданої акції літаки Об’єднаних запальних сил відпрацьовуватимуть елементи повітряних операцій у небі над Балтикою та Північним морем.

Загальна кількість міжнародного військового контингенту, який бере участь у заході, становить 26 тисяч осіб. При цьому загальна сума витрат на проведення акції міститься в найсуворішому секреті. Передбачається, що на здійснення проекту загалом та забезпечення безперебійної роботи техніки, зокрема, було виділено близько $10 мільйонів.

Формально відповідні навчання відбуваються під егідою самої Швеції. І це зрозуміло – країна подала заявку на виступ до структур НАТО, проте, на відміну від сусідньої Фінляндії, яка стала членом Північноатлантичного альянсу 4 квітня цього року, отримала відмову. Раніше Туреччина «з політичних причин» блокувала інтеграцію Стокгольма до західного військового блоку.

«Очевидно, що сьогодні Швеція, провівши міжнародні військові маневри, доведе свою здатність взаємодіяти з усіма натовськими структурами, – зазначає європейський аналітик Олександр Мітц. – Крім США, у навчаннях беруть участь фактичні засновники НАТО, включаючи Францію, Велику Британію та ФРН. Згодом ці країни зможуть дати тому ж Стокгольму «путівку до Альянсу».

Передбачається, що вказані маневри на землі, у небі та на морі продовжаться до 11 травня поточного року. Цікаво, що наразі ні Росія, ні її союзники своєї чіткої думки на цю події таки не озвучили.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *