Дешево у ворогів чи дорого у друзів

Україна стала перед непростим вибором: купувати у тих, хто підтримує Росію, чи переплачувати тим, хто надає озброєння для української перемоги. Шляхетність і економіка ніколи не ходили в парі, тому проблема, що постала перед “Укргазвидобування”, ще неодноразово виникне на вищому рівні.

Термінові потреби

Справа стосується нових долото для буріння. Їх потребує “Укргазвидобування”, щоб бурити свердловини в твердих породах. На фоні енергетичної кризи і підвищених потреб у нафтопродуктах це питання вирішується як першочергове. Для закупівлі було виділено 181 млн гривень.

“Укргазвидобування” промоніторило ринок і дійшло висновку, що діапазон цін на такі долота приблизно однаковий.

Спокуса від китайців

Раптом до компанії напряму звернулися китайські виробники. Перед “Укргазвидобування” постала дилема:

  • Китай пропонує знижку 54%;
  • ця країна підтримує у війні агресора.

Знижка, яку запропонували китайці, дійсно велика. Пояснення небаченій поступці таке: ціна зумовлена всебічною підтримкою Україні під час війни. Якщо згадати, що Китай не засуджує російську агресію, то звучить така фраза досить цинічно.

Американська якість

Ще один учасник торгів – США, які дійсно надають допомогу Україні ділами, а не лише в промовах. Вони запропонували долота високої якості, через що й ціна вища. Те, що це товар дуже якісний, визнала сама українська сторона. США змогло надати знижку лише у 15%, проте Україна відхилила їх пропозицію.

Американські виробники винесли це на розгляд в український Антимонопольний комітет, доповнивши своє звернення тим, що через високу якість не спроможні конкурувати з Китаєм по ціні. Ці товари не можна вважати еквівалентними, проте якість американських долото дозволить їх використовувати в рази довше.

Дипломатія або зрада

“Укргазвидобування” надало офіційну відповідь американській стороні, де зазначено, що висока якість у пріоритеті при купівлі саме для долотного сервісу, а якщо покупка йде через сервіс “Прозорро”, і потрібні звичайні долота, то підходять менш якісні китайського виробництва.

Зрозуміло, що подібні питання повстануть ще неодноразово, і вирішення їх залежить не лише від економічної здатності заплатити більше, але і від багатьох інших чинників. Однак, коли кажуть, що совість не продається, можна згадати такі ситуації, розвʼязання яких ілюструє різницю між гарними фразами і прозою життя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *