“Динаміка, атака, захоплення”. Американські військові спрогнозували, коли та як Україна поверне Крим

Напередодні очікуваного контрнаступу з боку України і більш ніж через 14 місяців після того, як Росія розпочала своє повномасштабне вторгнення в Україну, відбулося помітне зрушення в питанні про те, як країна, що роздирається війною, може відновити контроль над своєю анексованою територією. Саме зараз, через 9 років після анексії Криму, українські військові впевнено говорять про повернення півострова, а іноземні фахівці не лише не сперечаються з ними, а й прогнозують конкретні дати, коли це станеться.

 
США: Літній наступ та тривала облога
 Своїм баченням ситуації з виданням Newsweek поділився, зокрема, старший радник Центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS) полковник морської піхоти США у відставці Марк Канчіан. Він вважає, що повернення Україною Криму цілком можливе і прогнозує, що активний наступ українських військ триватиме місяць, який потім переросте у фазу «тривалої облоги». На його думку, це буде наприкінці літа цього року.
Він наголосив, що зараз це стало вірогіднішим, бо українська армія придбала багато обладнання, а ще досвід та підготовку. Американський військовий вважає, що Україна спробує якнайшвидше відрізати Крим, відібравши стратегічно важливий міст через Керченську протоку. Ключове значення для звільнення півострова матиме саме неможливість поповнювати запаси з боку Росії.
 
Ключові безпілотники
Перша лінія атаки України у спробі звільнити Крим, ймовірно, включатиме використання безпілотників, сказав Newsweek старший науковий співробітник та радник Центру нової американської безпеки Семюел Бендетт.
«Дрони стануть першою хвилею атаки, і росіяни дуже стурбовані цим... це буде великомасштабний удар, і у росіян не буде іншого вибору, окрім спробувати захистити себе від цих дронів», — вважає Бендетт.
За його словами, Україна протягом кількох місяців перевіряла російську систему ППО у Криму, відправляючи безпілотники. Це дуже стурбувало Росію, оскільки велика кількість українських безпілотників здатна зруйнувати російську систему ППО та позбавити їхню армію боєприпасів. Крім того, атаки безпілотників оголять російські позиції, а потім переслідуватимуться ракетними ударами великої дальності силами ВПС.


Україна: математично-вивірений оптимізм

Радник президента України Михайло Подоляк упевнений, що українські війська будуть у Криму вже через п’ять місяців. «Можливо це занадто оптимістично, але це оптимізм, який математично вивірений. Росія має недостатньо ресурсів, щоб стримати ситуацію. Логіка війни є абсолютно очевидною… і ми обов’язково зможемо говорити про абсолютно ефективне майбутнє Криму», – сказав Подоляк в інтерв’ю виданню «Крим.Реалії».

А міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв'ю The Atlantic заявив, що Україна візьме Крим без бою. За його словами, це буде «політично-військове» звільнення півострова, а не лише військовий контрнаступ. "Після того, як перекриють дороги, залізні та водні шляхи до півострова і націляться на військову інфраструктуру за допомогою безпілотників, можна припустити, що багато росіян, особливо нещодавніх іммігрантів, переконаються, що їм краще було б жити в іншому місці".
 
Жовтий рівень терористичної загрози діє в деяких частинах Криму з 11 квітня 2022 року. 24 квітня в Криму пролунали вибухи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *