Дипломатична поразка України на “Рамштайні”

Щомісячна зустріч у форматі “Рамштайн” цього разу була особливо напруженою. Саме на неї покладала головні надії українська влада. Оскільки ситуація на сході України загострюється, питання з підтримкою і наданням озброєння стає все актуальнішим для виживання не лише військових, але і тисяч мирних людей. Проте, “Рамштайн” приніс розчарування.

Важілі перемоги

Наразі українська сторона першочергово зацікавлена в двох типах озброєння:

  • системи ППО, які збережуть життя тим, кого щосекунди можуть вбити російські ракети;
  • зброя для контрнаступу, така як танки, БМП, БТР, гармати та ін.

Якщо системи, що дозволяют збивати повітряні цілі надають порівняно охоче, то з обладнанням другого типу виникають певні проблеми. Хоча кожного разу висувають нібито логічні аргументи, про правда проста: це повʼязано з реакцією Росії, бо передача такого озброєння красномовно вказує на позицію країни щодо українсько-російського конфлікту.

Один з важливих пунктів, який зміг би змінити ситуацію на фронті, – танки Leopard. Вони є в розпорядженні у Німеччини і Фінляндії, і до “Рамштайну” само цьому пункту приділяли багато уваги і покладали на нього надію. Однак, ще за кілька тижнів стало відомо, що Олаф Шольц пручається тиску, який на німецьку владу здійснюють інші члени альянсу.

Безпосередньо під час “Рамштайну” виявилось, що мета не досягнута: рішення про передачу Leopard так і не прийнято.

Політичні гойдалки

За кілька днів до вирішальної зустрічі зʼявилася інформація, що питання про ці танки обговорювалось 18 січня, коли пролунала думка про можливість таких дій у випадку, якщо і США нададуть Україні танки типу Abrams. Проте очільник Міноборони Німеччини Пісторіус спішно спростував ці чутки, ппідкресливши, що це вигадки. Чи мали вони під собою підґрунтя, чи ні – наразі невідомо, однак, США Abrams теж не затвердила.

Новина про те, що цей пункт застряг на мертвій точці, викликала обурення не лише в певних політичних колах, але і в самій Німеччині. Там люди вийшли на акцію протесту, де вимагали надати Україні потрібне озброєння типу Leopard. В Берліні на ній були присутні як українці, що знайшли в цій країні прихисток, так і німецькі громадяни. В руках у них були плакати зі словами “Звільніть леопардів!”.

Країна, яка зараз найбільше розуміє небезпеку війни, що точиться на сході від неї, – Польща. Її Голова МЗС Збігнєв Рау засудив такі дії німецького уряду і дорікнув тим, що вагання коштують реальної крові і життів, які щосекунди витрачаються на те, щоб вистояти.

Проте ситуація не безнадійна. Польський Премʼєр Матеуш Моравецький повідомив, що роту танків німецького виробництва можна буде передати Україні і без погодження з Берліном, якщо там буде явне затягування щодо прийняття рішення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *