Для вдалого наступу потрібні чотири фактори, а є лише один

Українські військові експерти розповіли, що для вдалого контрнаступу ЗСУ важливі чотири пункти, а наразі з української сторони забезпечений лише один. Проте, і він має свої нюанси.

Серед самих головних факторів називають такі:

  • військові кадри;
  • броньована техніка за сучасними стандартами і інше озброєння;
  • достатній запас боєприпасів;
  • твердий грунт.

Кожен з цих пунктів надважливий, але зараз Сили оборони можуть похизуватися лише наявністю людей. Проте і тут не все гладко, бо окрім кількості має значення і якість.

Люди є, але які

Необхідну кількість солдат та офіцерів мобілізували за останній час. Їх цілком вистачить, щоб відновити втрати армії. Зараз ці кадри здебільшого навчаються на полігонах, проте навчання за якістю дуже різне. 

Десь командування поставилось до цього відповідально, тому мобілізованих готують як фізично, так і надають їм актуальні знання. Це виснажує, солдатам може здаватися, що їм не пощастило з вимогливими командирами, але шанси на виживання в них будуть в рази більші, ніж у тих, хто сидить, не готується і просто чекає, коли його відправлять в зону активних бойових дій.

Проте, експерти зазначають, що середній рівень підготовки в ЗСУ вищий, ніж в армії противника. Переважає все: вищий рівень освіти, культури і інтелекту у середньостатистичного солдата України. До даного моменту саме цей фактор мав вирішальну роль. 

Щодо боєприпасів оптимізм є

Наразі боєкомплект скоріше в дефіциті, проте останні пакети допомоги від Заходу включали в себе якраз потрібні боєприпаси. В тому випадку, якщо їх нададуть максимально швидко, ще один з чотирьох необхідних факторів буде забезпечено.

З сучасною бронетехнікою гірше

Всі гучно анонсовані перемоги щодо надання танків насправді важливі, але кількість їх замала. 

В Росії на початку вторгнення кількість танків сягала 2,9 тисяч. Під час війни “Уралвагонзавод” може виготовляти 20-28 нових щомісяця. Ще біля 17 танків можуть відновлювати на ремонтних заводах. Паралельно будується 2 нових заводи, де зможуть випускати бронетехніку. 

Контрнаступ з боку України планується навіть за умови дефіциту броньованого транспорту і техніки. Цей недолік не перекреслює його можливість, проте призводить до втрат живої сили. 

Війна за календарем

Останній фактор – погодні умови. Для контрнаступу потрібна суха земля на бездоріжжі, в яку не будуть вгрузати гусениці танків. Саме тому Міністр оборони України орієнтрував всіх на другу половину квітня-травень. В цей час опадів менше, а земля вже висихає після танення снігового покриву та інтенсивних дощів першої половини весни.

Проте, природні сили можуть внести свої корективи в плани людей. Команду про контрнаступ повинен надати Генштаб. Він же зорієнтує по напрямкам, за якими будуть працювати в першу чергу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *