“Довгий шлях”: Генсек НАТО назвав умови припинення російсько-української війни

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг виступив із заявою, в якій фактично поставив під сумнів перспективу якнайшвидшого завершення бойових дій на території України. Він констатував, що наразі протиборчі сторони не можуть досягти значних успіхів на полі бою, і вузол проблеми затягуватиметься з кожним днем. Який же, на думку керівника НАТО, вихід із ситуації?

Свою заяву Столтенберг зробив під час відвертої розмови з кореспондентом німецького інформаційного агентства DPA. Не вдаючись у зайві прогнози, натовський Генсек констатував, що Україна справді продемонструвала свою здатність протистояти добре озброєній та навченій російській армії, проте зараз без підтримки ззовні зусилля ЗСУ щодо відновлення контролю над рядом споконвічних українських земель приречені на фіаско. “Лише завдяки міжнародним зусиллям Україні вдається зберігати суверенітет та принципи демократії”, – зазначив він.

А ось далі Столтенберг припустив, що прогрес у військових діях для України може настати нескоро і “досягатиметься він важко”. Мовляв, на цьому тлі Києву, зокрема, і міжнародній спільноті в цілому необхідно зосередити увагу не лише на театрі воєнних дій, а й на дипломатичному фронті.

“Таким чином керівництво Альянсу бачить відразу кілька варіантів припинення протистояння Києва та Москви, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський політичний оглядач Джеффрі Піттерс. – По-перше, Заходу необхідно інтенсифікувати постачання Україні озброєнь, щоб на полях битв встановився певний паритет. А по-друге, після досягнення цієї мети Київ за посередництва знову ж таки Заходу цілком міг би розпочати переговори про припинення війни”.

Втім, останній варіант експертами поки що розглядається апріорі. “Відновлення миру в Україні – це довгий шлях, і всі ми маємо бути готовими його пройти”, – сказав Столтенберг.

Ступінь правоти Генсека НАТО визначить час.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *