«Додатковi нотатки»: Румунія попередила ЄС про «нову пропагандистську загрозу Кремлю»

У ході зустрічі глав МЗС країн-членів Європейського Союзу в Брюсселі минулого понеділка керівник зовнішньополітичного відомства Румунії Богдан Ауреску закликав міжнародне співтовариство виявити виняткову пильність і не допустити поширення в засобах масової інформації ЄС позитивних відгуків про Москву в контексті україно-. За його словами, Росія готує масштабний пропагандистський наступ на Об’єднану Європу.

Ауреску, відомий стриманістю в оцінці геополітичних тенденцій, під час брюссельського саміту раптово відступив від своїх правил. Виступаючи з трибуни форуму, він передрік Європі «черговий інформаційний наступ Москви». «Ми всі зараз стаємо свідками підміни понять, коли Росія у світових ЗМІ говорить про свою виняткову роль у боротьбі проти «колективного Заходу», – зазначив він. – Справа в тому, що така позиція знаходить розуміння у низці держав, які є невід’ємною частиною Євросоюзу».

Про які саме держави ЄС у цьому конкретному випадку йдеться, глава МЗС Румунії уточнювати не став. Та цього й не потрібно. Напередодні про небажання вводити санкції щодо РФ заявили Австрія, Угорщина та Хорватія. За попередніми даними, Відень планує зміцнити австрійсько-російські контакти у науковій сфері, Будапешт – у галузі енергетики, а Загреб – у фінансовій галузі.

«Москва намагається представити себе як стабільний партнер окремо взятих держав Євросоюзу, і ця частина пропагандистської машини Кремля себе вже виправдала, – сказав у спеціальному коментарі кореспонденту EURO-ATLANTIC UKRAINE румунський політичний оглядач Костянтине Владу. – Раніше Кремль неодноразово стверджував про намір Москви захистити інтереси російськомовного населення Молдови шляхом створення відповідних нових молдавських ЗМІ в Інтернеті. А Ауреску просто зробив «намітку на полях» для структур Євросоюзу, оскільки такі «опозиційні» журналістські структури рано чи пізно з’являться і в інших європейських державах».

Як очікується, найближчим часом президент Молдови Майя Санду відвідає Бухарест із офіційним візитом. Порядок денний зустрічі молдавського лідера з представниками влади Румунії тримається в найсуворішому секреті. За деякими даними, одним із основних пунктів переговорів стане питання про протидію «пропагандистській загрозі Кремля».

Нагадаємо, Румунія намагається звернути увагу міжнародної громадськості загалом та керівництва Євросоюзу зокрема на бажання РФ дестабілізувати ситуацію біля східних кордонів ЄС.

Про реакцію керівництва Євросоюзу на виступ керівника румунського МЗС інформації немає.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *