Допомога прийде: Євросоюз планує збільшити виробництво снарядів для ЗСУ

Сьогодні, 3 травня, на своєму спеціальному засіданні Європейська комісія (ЄК) має намір розглянути принципово фінансовий документ, який передбачає стимулювання виробничих потужностей для створення нових боєприпасів, які будуть спрямовані на потреби збройних сил України. Передбачається, що відповідну ініціативу підтримає абсолютна більшість членів структури у Брюсселі та Люксембурзі. При цьому незалежні аналітики не виключають, що цей процес буде пов’язаний із низкою труднощів.

Як заявив днями Комісар ЄС з питань промисловості Тьєррі Бретон, наразі Об’єднана Європа має кошти на виробництво понад 1 мільйон боєприпасів щорічно. “Надалі ця цифра зростатиме”, – пообіцяв, зокрема, він.

Згідно з основними пунктами зазначеного документа, Євросоюз зобов’язується виділити на ці цілі понад 500 мільйонів євро, 250 мільйонів з яких планується освоїти шляхом реалізації грошей із фондів Європейського оборонного фонду. Йдеться про вливання до 15 компаній із 11 країн-членів ЄС.

Але ось у чому справа: у самій Єврокомісії не схильні стверджувати про переправку в Україну того ж мільйона арсеналів, що потенційно виробляються. За деякими даними, ЗСУ отримають лише частину європейських снарядів. «Головне завдання Євросоюзу полягає в тому, щоб підвищити власну обороноздатність та заповнити запаси зброї, які раніше були відправлені Києву, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE нідерландський оглядач Александр Мітц. – Лише після такого «заповнення» можна буде говорити про якесь збільшення військових постачань представникам української армії. Але європейська допомога збройним силам України неодмінно прийде».

Фактично про це заявила і президент ЄК Урсула фон дер Ляйєн під час своєї зустрічі у Празі з президентом Чехії Петром Павлом. За її словами, необхідно терміново прискорити виробництво боєприпасів як для ЄС, так і для України. «Саме таким чином Об’єднана Європа вкотре продемонструє свою оборонну міць», – наголосила голова Єврокомісії.

Як здійснюватиметься реалізація відповідного проекту, поки що не відомо. Водночас, низка підприємств європейської оборонної промисловості вже заявила про своє принципове бажання втілити нову ідею ЄК у життя «в максимально стислий термін».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *