До чого призведе підписання «ядерного контракту» між Росією та Білоруссю?

Підписана напередодні угода між Москвою та Мінською про переміщення на білоруську територію частини російської ядерної зброї не на жарт стривожила західну спільноту. В американській та європейській пресі з’явилися публікації про можливу підготовку спільної команди Володимира Путіна та Олександра Лукашенка до чергового нападу на Україну. Деякі аналітики пішли далі і заявили про «реальну небезпеку» атомної війни, яка рано чи пізно знищить Європу. Чи все так похмуро насправді?

Першими відповідь це питання, хоч як дивно, спробували дати представники чинного уряду Республіки Білорусь. За словами глави міноборони цієї країни Віктора Хреніна, у цьому конкретному випадку йдеться виключно «про посилення білоруської обороноздатності». Мовляв, зараз Мінськ і Москва діють виключно в рамках інтересів власної союзної держави, статут якої передбачає будь-які зміни у військовій доктрині її обох учасників.

Йому фактично вторив керівник Міноборони РФ Сергій Шойгу, який зазначив, що розміщення Кремлем подібного виду озброєнь у РБ не вимагає дозволу «колективного Заходу зокрема й Організації Об’єднаних Націй загалом».

Слід особливо відзначити, що ця акція чомусь не викликала логічного для таких випадків обурення у Сполучених Штатів Америки. В американському Білому домі обмежилися фразою, суть якої зводилася до фрази «Вашингтон не має в своєму розпорядженні вичерпних даних про намір Москви найближчим часом використовувати цю зброю».

Проте особливе занепокоєння згаданий процес викликав у Євросоюзу. Зокрема – у сусідній із Білоруссю Польщі. Польський президент Анджей Дуда, який сказав, що «ядерна угода між РФ і РБ призведе до дестабілізації ситуації в Європі». При цьому на запитання, як поступатиме Варшава на цьому тлі, польський лідер не відповів.

Як не відповів і канцлер Німеччини Олаф Шольц. Раніше він стверджував, що нарощування ядерних потенціалів Росії на кордонах з ЄС стане викликом, на який Брюссель не може не відреагувати.

Яким же чином Об’єднана Європа може відреагувати на горезвісний процес? «Ймовірно, НАТО залишить за собою право симетричне нарощувати свої ядерні арсенали в окремо взятих державах ЄС, – сказала в коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський оглядач Марі П’юдеба. – Причому цей процес буде здійснюватися вже на основі відповідного паритету».

Цікаво, що деталі російсько-білоруської домовленості тримаються у найсуворішій таємниці. Поки невідомо, скільки саме дивізіонів з ядерними боєголовками будуть розміщені на полігонах Білорусі, скільки саме російських та білоруських військовослужбовців їх обслуговуватимуть і, нарешті, чи ці структури будуть рано чи пізно приведені в стан підвищеної бойової готовності.

Нині вже зрозуміло одне: процес комплектації Білорусі російською ядерною зброєю необоротний. Про остаточну реакцію Заходу на цей процес стане відомо найближчим часом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *