До і після: чим ознаменувався візит Сі Цзіньпіна до Москви

Триденне перебування глави китайської держави Сі Цзіньпіна в Росію супроводжувалося масою чуток і пліток, які поширюються у світових ЗМІ як прихильниками, так і противниками розширення контактів між Москвою та Пекіном. Перші експерти говорили про можливість досягнення принципових домовленостей Російської Федерації та Китайської Народної Республіки у контексті протистояння «колективному Заходу». Другі аналітики стверджували, що «Товариш Сі» стане таким собі миротворцем, здатним покласти край війні в Україні. У результаті помилились усі.

Відразу слід зазначити, що в ході візиту Сі Цзіньпіна до Росії не було підписано жодного документа, який представляє будь-який інтерес у масштабі геополітики. «У даному конкретному випадку може йтися виключно про символічний прояв дружби між РФ і КНР, – сказав у коментарі кореспонденту EURO-ATLANTIC UKRAINE американський політичний оглядач Вільям Конноллі. – Тут і зараз можна сказати одне: ні до, ні після приїзду китайського лідера до Москви ситуація на фронтах російсько-української війни докорінно не зміниться».

А раптом зміниться? – Запитують деякі азіатські видання. І на це питання самі дають відповідь. «Візит Сі Цзіньпіна в РФ просто став ще однією віхою в контактах між двома країнами, – наголошується в аналітичному матеріалі телебачення Південної Кореї. – Не варто недооцінювати перспективи таких контактів. І Росія, і Китай є членами Ради Безпеки ООН, їхні лідери мають повне право обговорювати геополітичні питання з наступними резолюціями щодо України, зокрема і щодо регіональних політичних та економічних проблем загалом».

Можливо все. Насамперед Сі Цзіньпін вкотре дав зрозуміти, що саме Китай може виступити посередником на ймовірних мирних переговорах щодо України. Дальше більше. «Товариш Сі» заявив про намір Пекіна співпрацювати з Росією в галузі переходу РФ і КНР на оплату двосторонніх торгових угод у китайській валюті, а також використання юаня як головного платіжного засобу для економічних операцій у рамках структур БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай, Південно-Африканська Республіка).

«Наскільки ці перспективи реальні, з точністю сказати не може ніхто, – наголошує європейський аналітик Александр Мітц. – Ясно одне: нічого нового від відвідування лідером Китаю Москви світ не впізнав. Чекаємо на новини».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *