Друге Придністров’я: чи зможуть США заморозити конфлікт в Україні

Днями в західні засоби масової інформації просочилася інформація про те, що американський Білий дім нібито розглядає можливість встановлення відносин із Києвом та Москвою на основі так званого «довгострокового заморожування» російсько-української війни. Як стверджують у Вашингтоні, наразі ніхто не може гарантувати якнайшвидшого завершення протистояння між Україною та Російською Федерацією. Що ж спричинило ймовірну зміну дипломатичного курсу США?

Відразу слід внести ясність. Відповідну інформацію розповсюдило одне з найбільших нью-йоркських видань, які вважаються опозиційним стосовно команди чинного президента Сполучених Штатів Джозефа Байдена. За даними журналістів, сьогодні адміністрація господаря Білого дому розпочала обговорення можливості припинення прямих зіткнень між ЗСУ та підрозділами армії РФ. Причому, як зазначили радники Байдена, подібне припинення нібито цілком може бути здійснене згідно з основними пунктами плану, запропонованого саме Вашингтоном.

«З огляду на те, що нині ні Україна, ні Росія не мають наміру визнавати свою поразку у згаданій війні, наше завдання полягає в тому, щоб звести до мінімуму кількість битв», – заявив високопоставлений американський чиновник. І додав буквально таке: «Ми будуємо довгострокові плани щодо зниження інтенсивності протистояння українців та росіян». Іншої інформації чиновник не надав.

Втім, цього не потрібно. Раніше в адміністрації Байдена вже заявили про одразу два варіанти подальшого розвитку події на території України. Згідно з першим, США під егідою ООН та власним керівництвом може запровадити міжнародні «блакитні каски» в район на захід від Маріуполя, створивши так звану «демаркаційну лінію» (або «особливу лінію розмежування» – кому як більше подобається). Другий – гарантує створення «сірих зон» під Куп’янськом (Харківська область) та в районі Запоріжжя.

«Мабуть, Вашингтон пропонує «заморозити» російсько-український конфлікт щодо лекалів Придністров’я, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський політичний оглядач Вільям Конноллі. – Питання полягає лише в тому, чи українська та російська сторони прислухатимуться до нової мирної ініціативи». І відразу відповідає на своє запитання: «Швидше за все – ні. Другим Придністров’ям Україна не стане через ту просту причину, що українсько-російська війна для Києва вже не є внутрішнім конфліктом».

Як би там не було, а голова Об’єднаного комітету начальників штабів (ОКНШ) США генерал Марк Міллі вже заявив, що шансів перемогти в російсько-українському конфлікті немає в жодної з воюючих сторін.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *