“Дружба” між Росією і Польщею більше не діє

Нафтопроводом “Дружба” Росія перекачувала нафту не лише до Польщі, але й до інших європейських країн. Проте, гендиректор польської нафтової компанії Даніель Обайтек повідомив, що тепер цей канал перекритий російською стороною. Чим це обернеться для Європи та Росії, читайте далі в статті.

Хто ще користувався нафтогоном

Такий відчайдушний крок РФ свідчить про те, що чекати перемовин між нею за Заходом дуже наївно.

Нафта по нафтопроводу “Дружба” постачалася в такі країни:

  • Польща;
  • Німеччина;
  • Угорщина;
  • Чехія;
  • Словаччина.

Кремль все більше підкреслює те, що основним механізмом маніпуляцій з його боку була і залишається енергетична галузь.

Хто постраждає більше

Гендиректор найбільшої нафтової компанії Польщі PKN Orlen Даніель Обайтек повідомив, що його компанія заздалегідь підготувалась до такого розвитку подій, тому це не стало сюрпризом. Протягом минулого року частку російської нафти звели до мінімуму, а замінити ту невелику частину, яка тепер не надається, неважко з інших напрямків. Останнім часом ця частина становила 10% від загального обсягу.

На останній день лютого призначено конференцію щодо проектів розвитку, на якій PKN Orlen надасть вичерпну інформацію з цього приводу.
Сама себе покарала

Ембарго стосовно імпорту російської нафти, яке почало діяти минулого року, не враховувало нафтопроводу “Дружба”. Також було впроваджено граничну ціну на закупівлю. Відповіддю на це став указ Путіна про заборону торгівлі нафтопродуктами з країнами і компаніями, які притримуються граничної ціни. Результатом стало те, що Росія скоротить видобуток нафти в поточному році на 7%, про що розповів віце-премʼєр РФ Олександр Новак.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *