Дух часу: чи отримає Румунія статус «країни-рятівниці» українських біженців

Напередодні румунський прем’єр-міністр Марчел Чолаку виступив із справді сенсаційною заявою, в якій назвав свою країну основною державою Європи, яка прийняла на своїй території максимальну кількість переселенців з України. За його словами, у зв’язку з цим офіційний Бухарест розраховує на якийсь особливий статус у ЄС. Що мається на увазі під формулюванням “особливий статус” і чи стане Румунія його володаркою?

Відразу слід зробити застереження. Заява Чолаку прозвучала напередодні міжнародного дня біженців, що традиційно відзначається 20 червня. Раніше румунський уряд дійсно оприлюднив дані, згідно з якими з лютого 2022 року на територію цієї східноєвропейської країни в’їхало близько 4,5 мільйонів громадян України, які претендували на отримання притулку в ЄС.

Озвучуючи цю цифру, нинішній румунський прем’єр явно забув уточнити – абсолютну більшість представників згаданої категорії українців у буквальному розумінні цього слова використовували ту саму Румунію як “пересадну станцію” на шляху до Західної Європи. Адже, по суті, це справді так.

“За нашими даними, сьогодні на румунській території перебувають не більше 90 тисяч громадян України, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE румунський експерт Іон Дреган. – Передбачається, що і це число зменшуватиметься: біженці із суміжної країни чомусь не розглядають Румунію як “країну-рятівника”. Але ж Бухарест домагається не цього”.

І справді – не цього. Як наголосив румунський прем’єр-міністр Чолаку, зараз Румунія розраховує на свою остаточну інтеграцію до структур Шенгенської угоди. Крім того, вказана держава має намір одержати від ЄС додаткові кошти на забезпечення українських біженців житлом, продовольством та медикаментами.

Дальше більше. У рамках гуманітарних програм Європейського союзу Бухарест може отримати понад $500 млн. для створення нових соціальних механізмів у рамках знову ж таки тієї ж Румунії.

“Це – дух часу, ми готові до нових випробувань на цьому ґрунті”, – наголосив Чолаку.

Чи готовий до цього випробування в контексті Румунії Євросоюз – поки що не знає ніхто.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *