Екс-глава НАТО назвав умови вступу України до Альянсу

Днями колишній Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Андерс Фог Расмуссен виступив із сенсаційною заявою, в якій визначив ймовірність якнайшвидшої інтеграції України до структур західного військового блоку. За його словами, на даний момент офіційний Київ не може розраховувати на повномасштабну присутність у цій структурі. Втім, з одним винятком – до НАТО буде прийнято лише частину української держави.

Ця заява, яка пролунала напередодні саміту вказаної структури, відкриття якої заплановане на завтра, 11 липня у Вільнюсі, викликало найширший світовий резонанс. Насамперед тому, що Расмуссен, який залишив посаду натовського Генсека ще у 2014-му році, як і раніше, є в галузі міжнародної політики одним з найбільших експертів. Більше того, він регулярно консультує український уряд щодо доцільності участі Києва в тих чи інших партнерських програмах з Альянсом. І, нарешті, на його думку зараз прислухається чинне керівництво НАТО.

Факт залишається фактом. В інтерв’ю одному із західних видань екс-глава Блоку повідомив буквально таке: “Зрештою все залежатиме від позиції самого Києва, але, швидше за все, в НАТО могли б бути включені окремі регіони України. Наприклад, її західна частина”. Жодних пояснень з цього приводу Расмуссен не дав, що призвело до різних тлумачень зазначеної думки.

Зокрема, канцлер ФРН Олав Шольц, який раніше заявляв про підтримку Німеччиною інтеграційних настроїв Києва, висловив сумнів щодо ефективності чергового “поділу” України. Мовляв, навіть якщо в Альянс інтегрується лише одна українська область, НАТО може бути втягнута в бойові дії на згаданій території.

У такому тоні висловилися лідери та інших країн НАТО, включаючи Угорщину, Болгарію та Румунію. Нагадаємо, кілька днів тому болгарський президент Румен Радєв відмовив своєму українському колегі Володимиру Зеленському у постачанні Києву зброї з РБ.

Цікаво, що країни Балтії щодо цього залишаються вірними своєму курсу. За деякими даними, президент Естонії Кайя Калас заявила, що офіційний Таллінн “розгляне всі можливості зміцнення співпраці Північноатлантичного альянсу з Україною. І закликала колег обговорити у Вільнюсі питання надання українській стороні статусу “особливого претендента”.

Як відреагує команда Зеленського на цю пропозицію, поки що не відомо. Як зазначають незалежні оглядачі, всі крапки над “i” буде розставлено вже після Вільнюського саміту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *