Енергетична криза, на яку чекали взимку, станеться влітку

Росії не вдалося спровокувати колапс в Україні взимку, проте в Центрі досліджень енергетики застерігають: важкий час буде в другій половині літа.

Причиною став великий паводок, який спостерігається цієї весни.

Все вийшло за рамки

Навіть ті річки, що зазвичай не виходять так сильно з берегів, цього року побили рекорди. В цьому був певний позитивний момент: великі гідростанції через паводок забезпечили потреби в електриці. Однак, через це не вдалося вивести атомні блоки на ремонт, який мусив відбутися навесні.

Проте, ремонт мусять провести, інакше блоки можуть не витримати найближчий сезон. І тепер робити його доведеться літом. Таким чином літній пік навантаження по електроенергії, який припадає на другу половину липня – серпень, і ремонт співпадуть між собою. Це викличе значний дефіцит генерації енергії.

Як не крути, буде подорожчання 

Перекрити недостачу можна за допомогою імпорта з Європи, однак імпортована електроенергія буде значно дорожчою за власну, що викличе ріст цін майже на всі групи товарів, і варіант цей небажаний. Другий варіант – це запуск тих енергоблоків, які працюють на газу. Однак, це призведе до витрати палива, і до опалювального сезону накопичити газ не вийде. Це теж неприпустимо, бо зробить Україну занадто вразливою. 

Який би варіант не обрав уряд, однозначно доведеться значно підіймати ціни на енергоносії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *