Естонія, Латвія і Литва покажуть всьому світові приклад, як можна функціонувати без російської електроенергії

Балтійські країни підтримують Україну так же, як Польща, адже їм всім відомо, що означає знаходитись в зоні впливу Кремля. Зараз Латвія, Литва та Естонія у прискореному темпі планують здійснити відключення енергопостачання від російської енергетичної системи. І хоча багато хто вважає, що це неможливо, уряди цих країн вже розробляють план, який допоможе довести світові, що за бажанням можна досягти навіть неймовірного.

В чому сенс

Естонія, Латвія і Литва давно вирішили зменшити енергетичну залежність від Кремля, але початок повномасштабного вторгнення Росії в Україну змусив зробити плани ще радикальнішими. Їх уряди не припиняють пошуки альтернативних шляхів для закупівель енергетичних ресурсів.

І хоча питання з нафтою і газом вдалося владнати ще минулого року, з електроенергією виявилося складніше. Досі ці три країни для підтримки стабільної роботи покладаються на російські електромережі.

Вдалий експеримент

Експериментальне повне відключення від єдиної з Росією електромережею було здійснено в квітні 2023 року, і провела його Литва. Тест продовжувався 10 годин. Джерелом постачання в цей час були власні електростанції, а також мережі Польщі і Швеції.

Результати тесту дали змогу зрозуміти: задумане можливо. Але для цього треба ретельно дослідити свої виробничі потужності та їх роботу в кризових ситуаціях. Щоб робота електромережі була стабільною, Естонія, Литва і Латвія збираються стати частинами децентралізованої єдиної мережі ENTSO-E. 

Зараз називають строк повного відключення до 2025 року, бо саме він вказаний в плані, який був опрацьований раніше. Проте, точні терміни можуть змінитися після уточнення даних. Саме про це заявили премʼєр-міністри трьох балтійських країн. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *