“Ефект бомби”: Скандинавія придбає Києву артилерійські снаряди

Напередодні норвезьке Міністерство оборони поширило інформацію, згідно з якою Осло, Копенгаген та Стокгольм зобов’язалися регулярно закуповувати великі партії боєприпасів для збройних сил України. За офіційними даними, відповідна програма Норвегії, Данії та Швеції фінансуватиметься урядами цих країн. Як стверджують автори ідеї, нововведення дозволить ЗСУ “здобути низку суттєвих перемог на полях битв”.

Про які саме боєприпаси в даному конкретному випадку йдеться, у військовому відомстві Королівства Норвегія не уточнювали. І це зрозуміло: раніше в Осло намагалися абстрагуватися від прямої допомоги українській армії, заявляючи про те, що така практика рано чи пізно залучить Норвегію до російсько-української війни. У подібному ключі висловлювалися і данська, і шведська влада – вони також посилалися на власні позиції нейтралітету.

Що ж зараз змінилося? Як заявив міністр оборони Норвегії Бьорн Арільд Грам, країни Скандинавії і сьогодні не ставлять за мету втручатися у згаданий конфлікт, але не можуть залишатися осторонь у той момент, коли Київ зазнає суттєвих втрат на фронті. “Необхідно зміцнити ЗСУ для того, щоб українці могли продовжувати боротьбу за свій суверенітет, – зазначив він. – У рамках своїх повноважень ми можемо закупити артилерійські снаряди, які потім будуть передані Україні”.

Передбачається, що ці закупівлі будуть здійснюватися в третіх країнах, а також деякі компанії в самій Норвегії. Для цього зазначені скандинавські країни створили спеціальний фонд зі статутом приблизно €10 млн. Снаряди планується доставляти каналами спільного датсько-шведського логістичного центру.

“Такі плани вже самі по собі справляють “ефект бомби”, – сказав в спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський оглядач Клаус Хофф. – Немає жодних сумнівів, що завдяки скандинавській допомозі ЗСУ зможуть хоча б ненадовго створити паритет озброєнь у зоні прямого протистояння” . Експерт зазначив також, що відповідне починання значною мірою “розвантажить” Вашингтон, який зараз зосередив свої сили на підтримці Ізраїлю у боротьбі з палестинськими екстремістами.

Думка офіційного Києва щодо “скандинавської ініціативи” наразі невідома.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *