Ефект бумерангу: чи введе ЄС санкції проти Китаю?

Керівництво Європейського союзу оголосило про намір розглянути план щодо запровадження жорстких економічних санкцій проти Китаю. За офіційною інформацією, такий захід покликаний «покарати» Пекін за його регулярну підтримку військових дій Москви в Україні. Незалежні аналітики стверджують, що нововведення вдарить насамперед по самій Європі.

До списку потенційних об’єктів згаданих санкцій внесено одразу сім великих промислових китайських фірм. Серед них – Sinno Electronics та Tordan Industry, які нібито постачають Російській Федерації деталі для виробництва летальної зброї та боєприпасів. Цікаво, що раніше деякі з передбачуваних «підсанкційних» організацій вже зазнали відповідних обмежень з боку США.

«Підсумком таких обмежень стало падіння вартості акцій кількох компаній у самих Сполучених Штатах, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський оглядач Вільям Конноллі. – Згодом питання про таке “покарання” у контексті КНР Вашингтон був змушений частково скасувати».

Чим же загрожують санкційні заходи щодо Китайської Народної Республіки для Об’єднаної Європи? На перший погляд нічим. Більше того, у Брюсселя з’явиться шанс заявити про ЄС як про незалежного від США геополітичного гравця. На даний момент обсяг експортно-імпортних операцій між Євросоюзом загалом та Китаєм аж ніяк не обчислюється астрономічними сумами. Але ось у чому справа – «заходи впливу» на Пекін, швидше за все, призведуть до банкрутства окремо взятих корпорацій в окремо взятих європейських країнах.

«Тут слід говорити про можливі збитки підприємств у Німеччині, Італії та Франції, – наголошує французький експерт Марі П’юдеба. – Іншими словами, ми станемо свідками чергового «ефекту бумерангу», коли горезвісні санкції вдарять по їхніх ініціаторах». Причому вдарять у всіх сенсах – у відносно багатих країнах Європи очікуються нові масштабні акції противників підвищення пенсійного віку та інших непопулярних заходів, а економіки нових членів ЄС можуть у образному розумінні цього слова «зруйнуватися».

Проте питання про запровадження зазначених обмежень у контексті Китаю обговорюватиметься на засіданнях структур Єврокомісії у період з 10 по 12 травня поточного року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *