Ефект присутності: чим цікавий візит лідера Китаю до США

Напередодні голова Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін прибув із робочим візитом до США. Під час перебування у Сан-Франциско він провів низку зустрічей своїм американським колегою Джозефом Байденом, а також високопоставленими представниками Білого дому та Конгресу США. За словами міжнародних аналітиків, вказану подію важко переоцінити – вона має “виняткову політичну важливість”. Що ж у ньому такого чудового?

Ці кадри миттєво облетіли тисячі видань у всьому світі. Американський президент особисто вітає китайського гостя на килимовій доріжці біля будівлі штабу Організації Тихоокеанського співробітництва (АТЕС). За деякими даними, вже в ході попередньої розмови обидва лідери дійшли висновку про необхідність розширювати двосторонні зв’язки. Надалі, вже на полях заходу, Байден закликав КНР “звернути увагу на можливі спільні дії в рамках миротворчих програм”.

А ще раніше той же Байден з подачі своїх найближчих союзників не виключав можливості проведення “превентивної військової операції в безпосередній близькості від Тайваню” Крім того, у Штатах регулярно критикували китайську владу за активну дружбу КНР і Російської Федерації.

Сьогодні ж так звана “російська тема” на полях саміту в контексті КНР та США практично не піднімалася. Більше того, немов за помахом чарівної палички, країни з’ясували, що можуть спільно працювати в економічній та політичній сферах і туристичній галузі.

Слід зазначити: жодних відповідних договорів та інших міжнародних важливих документів. І в даному конкретному випадку Пекін і Вашингтон на якусь оригінальність претендувати не стали – до цього порядок денний форуму явно не має. “Цікавим є вже сам факт приїзду Сі до США, – зазначив у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський політичний оглядач Клаус Хофф. – Виходить, що після п’яти років напружених відносин обидві держави намагаються знайти шляхи для зближення. І АТЕС став першою сходинкою на цій сходах”. Хофф також підкреслив, що в цілому присутність Сі Цзіньпіна на форумі АТЕС мала “вкрай позитивний для Китаю ефект”. Мовляв, таким чином товариш Сі наочно продемонстрував тим же Сполученим Штатам відкритість КНР та її готовність до діалогу.

Як розвиватимуться взаємини КНР та США у найближчій перспективі, вже відносно зрозуміло. Але ось у чому справа – вже до кінця наступного року у Сполучених Штатах відбудуться чергові президентські вибори. Очевидно, говорити про майбутнє оновлених контактів Вашингтона та Пекіна можна буде після 2024-го року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *