Жест доброї волі: НАТО й надалі надаватиме Україні фінансову допомогу

Північноатлантичний альянс має всі необхідні фінансові та технічні можливості для продовження надання Києву цілої підтримки. Про це 20 жовтня заявив заступник Генерального секретаря НАТО Мірча Джоане. За його словами, ситуація на Близькому Сході жодним чином не вплине на контакти України та західного військового блоку. Більше того, українські та ізраїльські бенефіціари зможуть розраховувати на спільне отримання чергового траншу коштів. Чи це правда?

Слід зазначити, що свою заяву заступник Генсека Альянсу зробив після тривалих консультацій зі своїм безпосереднім керівником Єнсом Столтенбергом та президентом США Джозефом Байденом. До речі, під час діалогу перший з них наголосив на необхідності розширення допомоги Києву та Тель-Авіву в рамках партнерських програм, а другий – запропонував виробити “унікальну та ефективнішу схему” зазначеної підтримки.

Як підкреслив сам Джоане, така схема у НАТО справді є. Причому її суть зводиться до формули “Боротьба із впливом Росії плюс викорінення тероризму”. “На 32 країни Альянсу припадає понад 50 відсотків світового ЗПС – констатував зокрема він. – У нас достатньо ресурсів для того, щоб фінансувати війну України проти РФ, не маючи проблем із виділенням грошей Ізраїлю на антитерористичну операцію”. І додав, що надії Москви на те, що після подій на Близькому Сході Захід “переключиться” виключно на підтримку того ж таки Тель-Авіва, не виправдалися.

Нагадаємо, раніше США та ЄС практично в один голос пообіцяли не припиняти військової допомоги Україні на тлі трагедії в Ізраїлі. Мовляв, необхідні гроші та зброю поставлятимуть обидві держави. А Києву – навіть у більших обсягах, ніж раніше.

Схоже, у цьому контексті справді настала черга НАТО. “Цілком очевидно, що тут Альянс зробить гарний жест доброї волі, і вже до кінця нинішнього року забезпечить ЗСУ черговою партією якісної техніки”, – резюмував у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський оглядач Клаус Хофф.

Що і скільки саме Україна отримає від Альянсу, поки що невідомо. Згідно з деякими даними, йдеться про багатомільярдні перерахування та постачання. У тому, що вони будуть здійснені, сумнівів з кожним днем все менше.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *