Життя на пороховій бочці: МАГАТЕ і низка країн офіційно вимагають у Росії залишити територію ЗАЕС

Запорізька атомна станція була захоплена росіянами в перші дні повномасштабного вторгнення. РФ весь цей час стверджує, що ситуація тут контрольована і безпеці світу нічого не загрожує. Однак факти і звіти МАГАТЕ вказують на зовсім інше. Тому під час засідання Ради керуючих МАГАТЕ до влади Росії звернулись з вимогою про передачу ЗАЕС Україні. Чому позиція Міжнародної агенції з атомної безпеки нарешті стала категоричною і чи матиме це результат, читайте далі в статті. 

 Голос в пустелі

Спільне звернення до РФ підготували такі субʼєкти:

  • МАГАТЕ;
  • Євросоюз;
  • Норвегія;
  • Ліхтенштейн;
  • Молдова;
  • Україна.

Інформацію про це оприлюднено на офіційному порталі ЄС. З нею в першу чергу ознайомилася владу РФ, бо саме від неї залежить рішення і перехід до дій, яких очікує світова спільнота.

Припекло?

Ситуація є нестабільною практично з перших днів окупації Запорізької атомної станції, але зараз динаміка погіршилась. До того ж, ядерна безпека за всі 20 місяців ще не була настільки примарною. Про це свідчить низка причин, серед яких основними є наступні:

  • На ЗАЕС передбачено сім обовʼязкових ступенів безпеки, які в сукупності роблять обʼєкт безпечним. На даний момент порушено шість з них.
  • На станції посилюються проблеми з персоналом. Кваліфікованих працівників катастрофічно бракує, а ⅔ тих, хто зараз обслуговує ЗАЕС, не володіють технічною інформацією і принципами роботи диспетчерських пунктів. 

Ситуація погіршується проблемами з електропостачанням, охолоджувальною водою реакторів та ін. 

Гірше за вулкан

Взагалі факт захоплення і утримання мілітарним шляхом такого важливого і небезпечного обʼєкту по суті відбувається вперше в історії людства. Присутність військ на території атомної станції, наявність в турбінних залах автомобілів військовослужбовців РФ – аномальна картина, яка не вкладається в жодні рамки. 

Чи почують

На жаль, оформлення офіційного рішення з закликом про необхідність залишити територію ЗАЕС, визрівало занадто довго. Рішучий заклик в перші місяці війни ще мав шанс бути почутим, але на кінець 2023 року Росія усвідомлює, що світ не готовий до пропорційної відповіді на ігнорування. 

Тим більш, що субʼєктами, які звернулися, виступили: 

  • ЄС – антогоніст Росії в геополітичній боротьбі.
  • Молдова – країна, яка знаходиться під ризиком стати наступною жертвою мілітарної агресії Кремля.
  • МАГАТЕ – організація, яка не має механізмів ефективного покарання за недотримання принципів мирного використання ядерної енергії. 

Тому звернення Ради керуючих МАГАТЕ і інших країн майже зі стовідсотковою ймовірністю буде проігноровано владою Росії, як і всі попередні заклики щодо припинення воєнної агресії. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *