Жінки в армії не голі, але й не зовсім вдягнені

На даний час в лавах ЗСУ жінки складають 9% від загального складу військових. Це – 41 тисяча. А ще 19 тисяч – цивільні робітниці, що забезпечують потреби армії. Кількість жінок, що задіяні саме в бойових діях, становить 5 тисяч.

Україна задніх не пасе

Показник кількості жінок в лавах Збройних Сил більшості країн світу зараз менший, ніж в Україні. Ось дані по гендерному відсотку, щоб можна було порівняти Україну з іншими країнами НАТО:

  • США – 17%;
  • Великобританія – 11%;
  • Польща – 7%;
  • Данія – 8%;
  • Естонія – 10%.

Важливо памʼятати, що в мирний і воєнний час ці показники змінюються, бо одна річ – бути жінкою-військовою, коли, наприклад, за дітьми дивиться чоловік, а інша справа – коли діти залишаються самі через мамину роботу під час повної мобілізації.

“Що вдягнути?”

Питання наявності жіночого одягу і білизни в українській армії стоїть гостріше, ніж чоловічого. Ще влітку Міністерство Оборони звернуло на це особливу увагу. Тоді почалися роботи над вивченням досвіду інших країн, і стало відомо, що окрема жіноча польова форма задіяна мало де. Як не дивно, навіть в країнах-членах НАТО жіночий стандарт використовується дуже обмежено. Хоч зрозуміло, що зручні і відповідні зразки – запорука комфорту і ефективності.

Восени було втілено в життя два різні проекти форми і білизни. Пошито зразки, які зараз тестуються жінками у польових умовах, щоб врахувати всі недоліки та виправити їх. Окрім використання буде перевірено здатність до розукомплектування і одночасного використання кітелю і штанів різних розмірів, як часто буває у людей нестандартних параметрів.

Після того, як всі військовослужбовиці, що беруть участь у тестуванні, нададуть відгуки та зауваження, їх розглядатиме комісія. Після опрацювання та виправлення недоліків потрібні пункти внесуть у наказ Міністерства Оборони про Правила носіння військової форми.

Масштабні роботи, направлені на відповідність форми до жіночої анатомії, стосуються не лише одягу. Також опрацьовуються особливі черевики, у яких високі берці, і бронежилети. У жінок інша будова грудної клітини, тому українськими розробниками запропонована спеціальна модель з перерозподілом навантаження у цій зоні. Зараз роботи на фінальній стадії, після чого в січні планується початок експериментальної частини в польових умовах.

Вагітні у війську

В цьому напрямку в ЗСУ існувала прогалина. Форму для вагітних військових використовують в дуже обмеженому переліку країн. Прикладом може бути Німеччина, де її розробили кілька років тому. В США така екіпіровки тестується з минулого року. В Україні всі минулі місяці зразки для вагітних шили і надавали волонтери, але наступного року питання буде врегульовано на рівні держави.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *