ЗАЕС: майбутній відступ чи крадіжка?

Численні ЗМІ повідомляють: за всіма ознаками росіяни розглядають варіант з відступленням від Запорізької атомки. Але просто відійти вони не зможуть, зараз триває підготовка.

Вже рік ЗАЕС перебуває під контролем Росії. Цей обʼєкт став таким, що найбільше обговорювався на міжнародному рівні, оскільки несе справжню загрозу світові. Російська сторона була майже в постійному контакті з місіями МАГАТЕ, які весь час наполягали на демілітаризації ЗАЕС. 

Днями на станцію приїхала група фахівців з атомної енергетики від РФ. Вони детально вивчили всі приміщення і обладнання ЗАЕС. Особливу зацікавленість викликав унікальний обʼєкт – Центр підготовки ремонтного та керівного персоналу Енергоатому. Його відкрили на базі навчально-тренувального центру станції.

Для відкриття цього обʼєкту виділяла гроші не лише Україна, але й світова спільнота:

  • 500 млн грн – Енергоатом;
  • 13 млн єврів – ЄС.

Чому цей центр такий важливий

В тренувальний центр приїздили фахівці з усього світу, щоб проходити навчання. Тут відпрацьовували навички і отримували знання, практикуючись на устаткуванні для експлуатації та обслуговуванні атомних електростанцій. Цей центр вважається унікальним в світовому масштабі.

Зараз російські атомники вивчають це обладнання і складають реєстр того, що можна демонтувати і вивезти на територію Росії. Такі ж помітки застосовані і до декотрого стаціонарного обладнання не на території навчального центра. 

Видавати бажане за дійсне

Більшість ЗМІ на основі цих дій заявило про те, що військове керівництво РФ розглядає можливі сценарії відступу з Енергодара. Проте, демонтаж і вивезення обладнання зі станції не обовʼязково свідчить про це. В першу чергу це банальне бажання забрати собі дорогу техніку і використовувати в своїх цілях. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *