Законопроект про анексію частини України Румунією: ще одні “доброзичливі” сусіди?

Стати відомим – це означає отримати неймовірний бонус для будь-якого політика. Схоже, саме цей постулат взяла на озброєння сенаторка Румунії Діана Шошоаке перед тим, як закликала анексувати південні українські території на користь Румунії.

Про що законопроект

В запропонованому нею законопроекті йдеться про припинення дії договору між Румунією та Україною щодо добросусідства і співробітництва. Наступним пунктом законопроекту є отримання територій, які колись належали Румунії:

  • Південна Буковина;
  • Герца;
  • Кагул;
  • Болград;
  • Ізмаїл;
  • частина Марамурешу;
  • острів Зміїний.

Основна ціль запропонованої анексії – відновлення румунської культури, релігії і традицій. Діана Шошоаке вважає, що на цих теріторіях є загроза асиміляції румунів, тому території треба забрати.

Лозунги, якими виправдовував свої дії ще Гітлер, активно відроджуються в сучасному світі. Війна Росії з Україною розворушила справжній осиний рій, і ситуація лише загострюється. Подібні заклики і законопроекти зайвий раз свідчать про те, наскільки важливим буде результат російсько-українського протистояння. 

Маргінальна дама

Діана Шошоаке – сенаторка румунського парламенту, а також юристка, засновниця партії S.O.S. Її періодично звинувачують у співпраці з Росією. 

Після вибуху війни минулого березня вона зустрічалась з російським послом. Під час зустрічі політики обговорили позицію нейтралітету румунської сторони щодо втручання Росії на територію України. Як показує час, не така вже ця позиція і нейтральна.

У відповідь на заклики сенаторки Київ запропонував накласти санкції на Діану Шошоаке. Як відреагує на це світ і румунський уряд, стане відомо найближчим часом. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *