Залужного затримав Інтерпол: поклали обличчям вниз і наділи наручники

Інцидент стався в Брюселі, коли Головнокомандуючий ЗСУ прибув на саміт НАТО в 2019 році. Як виявилось, до затримання була причетна Росія. Подробиці розповів сам Залужний.

Що сталось

Після приземлення, коли Головнокомандуючий спустився з літака по трапу, його затримали співробітники Інтерполу, навівши на нього дула зброї. Залужного поклали на підлогу обличчям вниз і одягли на руки наручники. 

Головне – не хвилюватись

Звичайно, українець був шокований. На щастя, роумінг вже був активований, тому він зміг додзвонитися до представника України в альянсі, і це допомогло звільненню. Проблему вирішили швидко, адже чоловік вів себе стримано і спокійно, не перешкоджаючи працівникам Інтерполу виконувати свою роботу.

Хто “удружив”

Вже пізніше виявилось, що причина такого затримання була цілком законна. Справа в тому, що російський уряд вніс його до списку розшукуваних Інтерполом осіб. Це регулярна практика, яка викликає короткочасне увʼязнення українських військовослужбовців високого рангу до вияснення подробиць. 

Отже, для працівників  Інтерполу Залужний був фактично воєнним злочинцем, і вони діяли в рамках такої ситуації.

Головне – зробити висновки

Цей епізод став для Головнокомандуючого ЗСУ показовим: він зрозумів, що йому в той момент бракувало знання своїх прав, і це треба виправляти, адже ситуація може неодноразово повторюватись. Після цього Залужний вирішив вивчати міжнародне право і міжнародні відносини. Результатом став ступінь магістра в цій сфері. 

Зараз ці знання допомагають військовому у розробці стратегії, спілкуванні з партнерами щодо поставок зброї, яка викликає спірні трактування, тощо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *