Замах на Фіцо розвʼязує руки для придушення опозиції

Порятунок життя прем’єр-міністра, покарання винних та виявлення їхніх мотивів — усе це не заспокоїть кризу, в яку потрапила Словаччина

Повернення до минулого

Словаччина має багатий досвід “наведення порядку”. Ліберальна частина населення, чуючи ці слова, згадує не лише загрозу автократії, як у випадку з Віктором Орбаном, але й про 40 років комуністичної диктатури або фашистську Словацьку державу воєнного часу. Проте дедалі більше людей у Словаччині, підживлювані ностальгією і низькими очікуваннями, готові прийняти те, що обіцяють такі режими — і в певному сенсі можна зрозуміти, чому.

За останні п’ять років Словаччина пережила зміну урядів, нерозкриті вбивства, масові протести, катастрофічну пандемію Covid, вторгнення Росії в Україну, наплив біженців і рекордну інфляцію. Кожна з цих подій породжує різні думки. Одні закликають до свободи, відповідальності та рівності; інші — до сильної держави, безпеки та порядку автократичної системи.

Суспільне підсвідоме

Нещодавно відбувся замах на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо. Журналісти вважають, що ситуація буде тільки погіршуватися, незалежно від того, чи врятують його життя, чи покарають винних, чи розкриють їхні мотиви.

Однак це не єдиний випадок політичного насильства в Словаччині. У 1990-х було вбивство свідка Роберта Реміаша. У 2018 році — вбивство журналіста Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Кушнірової, що спричинило масові протести і змусило Фіцо піти з посади.

Значна частина словацького суспільства живе в страху, що гнів якогось розчарованого індивіда може перерости в акт насильства. Президент Словаччини Зузана Чапутова зазначила: “те, що сталося [з Фіцо], було індивідуальним актом, але накопичена ненависть була колективним актом”.

Хоча коаліційні політики закликають не поширювати ненависть, вони самі активно розпалюють ворожнечу до незалежних ЗМІ. Впливовий соратник Фіцо Любош Блаха прямо звинуватив ліберальні ЗМІ, опозицію і деяких політиків у нападі.

Чи чекати громадянської війни

“Зараз політики коаліції закликають до спокою, але саме вони розпалюють гнів натовпу. Вони закликають до посилення безпеки, але просувають закони, що загрожують безпеці як публічних осіб, так і кожного з нас. Послаблюють суди, обмежують покарання за корупцію, підривають демократичні інститути”, — пише газета The Guardian про ситуацію в Словаччині.

Фіцо та його соратники бачать політику не як служіння громадянам, а як можливість реалізації феодального права на владу і власність. Для них країна — це вотчина, з якої потрібно витягти максимум користі. Вони готові змінювати конституцію, закони, запроваджувати цензуру і послаблювати демократію, щоб досягти бажаного, вважає газета.

Нагадаємо, що газета The Times писала, що замах на Роберта Фіцо може призвести до громадянської війни, оскільки Путін насолоджується хаосом. Також відомо, що прем’єр-міністр Словаччини переніс ще одну операцію. У лікарні кажуть, що він у свідомості та стабільному стані.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *