Запобіжний захід: навіщо Хорватія відправляє до Польщі свої армійські сили

Офіційний Загреб оголосив про відправку до Польщі одного з найбоєздатніших підрозділів збройних сил Хорватії. Згідно з офіційною інформацією, вони поповнять структури НАТО у польських східних регіонах. Чому саме зараз хорватська влада розпочала реалізацію подібного плану?

Щоб відповісти на це питання, не потрібно бути маститим аналітиком. Цілком очевидно, що Хорватія, як активний член Північноатлантичного альянсу, намагається найефективніше виконати свою місію із захисту рубежів західного військового блоку. «Ми наочно демонструємо здатність нашої армії оперативно реагувати на виклики ззовні, – зазначив голова Міноборони Хорватії Маріо Баножич. – Свої якості наші солдати та офіцери показали у ході військових навчань у Литві та тій самій Польщі».

Дальше більше. За словами Баножича, необхідність присутності хорватських військових на польській території «не в останню чергу обумовлена захистом інтересів Хорватії». «Наша країна також може стати об’єктом нападу, – сказав він. – У цьому контексті Загреб зацікавлений у повній взаємодії з партнерами Альянсу».

Як очікується, протягом найближчих кількох днів на одну з польських баз буде перекинуто 70 осіб зі складу частини армії Хорватії (HRVCOM). Передбачається, що згодом чисельність хорватських військових на кордонах НАТО в Європі зростатиме у геометричній прогресії.

І це цілком зрозуміло. «Хорватія має унікальний досвід п’ятирічної громадянської війни на території колишньої Югославії, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський політичний оглядач Клаус Хофф. – Сьогодні Загреб вдається до певних запобіжних заходів, а також доводить свою спроможність у НАТО в цілому. Дуже хочеться вірити, що відповідна програма матиме успіх».

Наскільки ефективною виявиться присутність хорватських військових у Польщі, світ дізнається вже за кілька місяців. Необхідний у таких випадках звіт про виконану роботу оборонне відомство Хорватії буде зобов’язане надати вже до кінця вересня цього року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *